A Patkóból szaladnak fel a Moldoveanu csúcsra

Nagy Sándor és Takács Szabolcs a Transylvania Legends elnevezésű versenyen, fotó: a verseny Facebook-oldala.

Amolyan főpróbát tart a VSK Székelyudvarhely három ultrafutója: Bartha Bálint, Nagy Sándor és Takács Szabolcs, amikor pénteken, július 14-én 20 órától a város főteréről, a Patkóból indulnak el, hogy meghódítsák az ország legmagasabb csúcsát, a Moldoveanut.

A három ultrafutó az UTMB Mont-Blanc ledurvább távjára, a PTL-re hangol, amely egy több mint 300 kilométeres csapatverseny az Alpokban, a trió ezt augusztus végén abszolválná.

A PTL távra nincs egyértelmű nevezési feltétel. Egy a futó és magashegyi tapasztalatokat firtató nyomtatványt kell kitölteni, melyet a szervezők kiértékelnek és ez alapján adnak, vagy nem adnak engedélyt a versenyen való indulásra. Kíváncsiak például a kötéltechnikai ismeretekre, a havas-jeges terepen szükséges felszerelések használatának ismeretére, a tájékozódási képességekre stb. Nem csoda, hiszen a 300 kilométeres távon a versenyzőknek mindenféle segítség nélkül kell végig menniük, olykor nagyon technikás terepen. Éppen ezért ez a szám nem is az egyéni teljesítőket várja, 2-3 fős csapatokban lehet rá nevezni. A táv nem is annyira a versenyzésről, mint inkább a teljesítésről szól még a profik számára is, hisz a több mint 5 nap alatt teljesíthető kihívás már önmagában is óriási teljesítmény – írja a versenyszámról a mozgasvilag.hu szakportál.

De ne szaladjunk úgy előre,

mert a fiúk Mont Blanc előtti főpróbája, a Moldoveanu sem lesz gyerekjáték. Az ötlet a Takács Szabolcs fejéből pattant ki, amikor a Szarkakőn edzett, szép, tiszta idő volt, látszottak a Fogarasi-havasok. „A Madarasi Hargitára is többször felfutunk, akkor Bálinttól azt kérdeztem, miért ne szaladhatnánk ki innen a 2.544 m magas Moldoveanu-csúcsra. Nem kellett sokat várni, megrajzoltuk a térképet, most pedig eljött az idő, hogy teljesítsük ezt a távot” – olvashatóak Szabolcs szavai a VSK bejegyzésében.

Nagyjából két útvonalat alakítottak ki – mivel éjjel szaladnak, adódhatnak közben olyan akadályok, amelyeket előre nem lehet betervezni, de megpróbálnak az úton, a szintgörbén maradni.

„Valahol 107 és 137 kilométeres lesz a táv. 2.500 szintkülönbség lesz a hegy aljáig, onnan pedig még egy 2.000-es, tehát összességében olyan 4.500 szintkülönbséggel számolunk. Az elején a helyi csapattársak elkísérnek a Patkóból a Szarkakőre, a hegyen pedig még lesz pár futó, aki velünk jön. Ha minden jól alakul akkor reggel 8-9-re leszünk a hegy lábánál, így délután 2-3-ra érnénk fel a csúcsra” – vélekednek. Bár, az akció a Kifutunk a Moldoveanura nevet viseli, még rájön egy 20 kilométeres ereszkedő is, hiszen a csúcsról le is kell jönni.

Ugyan „több székelyudvarhelyi futó elkíséri őket a Szarkakőig, ameddig bárki csatlakozhat, de azt is jó néven veszik a fiúk, ha csak az indulásnál bátorítjátok őket” – írja a Fuss Udvarhely! Facebook-csoportban közzétett bejegyzésében Ilyés Sándor Lóránd, az udvarhelyi futóközösség, a Feel Good alapítója, hozzátéve, hogy a szombat hajnalban, úgy 3:55 körül élőben is bejelentkeznek, „egy útközben költött versüket fogják előadni, amely egy nagyon fontos információt fog tartalmazni, tehát érdemes éberen követni ezt a csoportot”.