A országos bajnok futsalkapus a keresztúri RMDSZ új elnöke

Klein László, fotó: az Udvarhelyszéki RMDSZ Facebook-oldala

Május 6-án tisztújító közgyűlést tartottak a székelykeresztúri RMDSZ-ben, miután tavaly decemberben a város korábbi polgármestere és helyi elnöke, Rafai Emil az önkormányzati választások után lemondott tisztségéről. Jobban mondva a parlamenti választások után, hiszen Bíró Barna Botond udvarhelyszéki elnök kérésére eddig ellátta elnöki feladatait. Ideiglenesen Sándor Barna volt az ügyvezető januártól, ő szervezte meg a tisztújítást is, amelyet több mint kilencven tag jelenlétében tartottak a helyi művelődési házban.

Az elnöki tisztségre egyetlen jelentkező volt, Klein László, akit a sportkedvelők jól ismerhetnek, hiszen az országos bajnok Székelyudvarhelyi SK futsalcsapat kapusa volt, mielőtt 2010-ben belépett a keresztúri RMDSZ-be, és 2012-től önkormányzati képviselő lett. Ő a Székelykeresztúri Egyesülés labdarugócsapat elnöke is, elmondása szerint ez fő motivációja, hogy közéleti szerepet vállaljon lobbizva a sport és labdarúgás mellett. Miért az RMDSZ? Amikor belépett, Székelykeresztúr többsége a párt szimpatizánsa volt, ők vezették a várost, ezért itt látott leginkább lehetőségeket – válaszolt, hozzátéve, hogy 18 éves kora óta, amióta szavazati joga van, mindig az RMDSZ-re nyomta a pecsétet.

A közgyűlés egyöntetűen adott neki bizalmat, ellenszavazat nélkül – mondta el portálunknak Bíró Barna Botond, aki szerint „a következő időszaknak a legnagyobb kihívása, hogy a helyi RMDSZ visszajusson oda, ahonnan az erejét kapja, a helyi közösség tagjaihoz és társadalomszervező erőt mutassanak fel, nem feltétlenül, avagy főleg nem beruházásokkal, hanem társadalmi szerveződéssel”. Az udvarhelyszéki elnök elmondta, az új vezetés egyik célja, hogy megnöveljék a keresztúri körzetek számát – jelenleg 13 van –, hogy minél jobban tudják felmérni ezek problémáit, és reagálni tudjanak rájuk.  

Az önkormányzati választások adatait ismerve a korábbi években is ennyi volt az RMDSZ szimpatizáns, de az utolsón a részvételi arány nagyobb volt, és akik korábban nem éltek szavazati jogukkal, nem a szövetségre szavaztak, főleg rajtuk múlott, ecsetelte portálunknak Klein László, amikor a lakosság párt felé táplált bizalmáról kérdeztük.  

Helyi elnökként a legfontosabb célkitűzésének tartja, hogy az önkormányzati választásokon a tanácsosi listájukra kapott 2.153 szavazatot feltornásszák. „Országos szinten is az a tendencia, hogy az RMDSZ szavazótáborának zömét, 60-70 százalékát az 50 évnél idősebbek teszik ki. A fiatalságot szeretnénk megfogni, ezért az elképzeléseik között szerepel egy ifjúsági szövetség megalakítása. A nőszövetség is megszűnt az utóbbi időben, azt is újra szeretnék éleszteni. Az újraszerveződés, a vérfrissítés a legfontosabb most. Le szeretnénk zárni, ami volt, és új alapokra helyezni a szervezetet egész lentről” – mondta a frissen megválasztott elnök.

Az elnökön kívül hat elnökségi tag kapott bizalmat: Dr. Simó Ildikó, Nagy Csaba Attila, Kolumbán Sándor maradtak az elnökségben, amelyben Nagy Levente, Antal István és Rátz István kap még szerepet.

Az önkormányzati testületben is van egy új név. Bíró Mihály Attila örökölte meg Barabás Zoltán mandátumát, és le is tette az esküt a múlt havi tanácsülésen, mondta el Klein. Barabás Zoltán azután mondott le tanácsosi mandátumáról, miután tettlegességig fajult a rugonfalvi halastó tulajdonjogi vitája. Erről itt olvashatsz bővebben.