A nyelvi jogok elleni tüntetésre készültek Bukarestben

Betiltották a Hargita és Kovászna megyei román civil szervezetek tüntetését, amelyen arra kérték volna Klaus Johannis államfőt, ne hirdesse ki a a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó közigazgatási kódexet érvénybe léptető kormányrendeletet – írja a Krónika napilap.

A Kovászna, Hargita és Maros megyei Románok Civil Fóruma és a Nemzet Útja (Calea Neamului) Egyesület azt kifogásolja, hogy a jogszabály „második hivatalos nyelvvé” teszi Romániában a magyar nyelvet. A Nemzet Útja egyesület elnöke, Mihai Tîrnoveanu a tüntetés betiltását gyülekezési jog súlyos megsértésének minősítette, és közölte, hogy egyesülete tovább folytatja a küzdelmet az alkotmányellenesnek vélt törvénymódosítás ellen.

A február 23-ára, vasárnapra tervezett tüntetést arra hivatkozva akadályozta meg a bukaresti polgármesteri hivatal, hogy zavarná az elnöki hivatal működését.

A Székely Figyelő Alapítvány különben szerdán beadványban figyelmeztette a szervezőket és a fővárosi polgármesteri hivatalt arra, hogy a tervezett tüntetés nyilvánvalóan sérti a gyülekezési törvénynek azt a paragrafusát, amely szerint tilosak a totalitarista eszméket hirdető fasiszta, rasszista, kommunista, sovén gyülekezések, illetve azok, amelyek nemzeti vagy vallási alapú gyűlöletre vagy diszkriminációra uszítanak.

Az alkotmánybíróság múlt szerdán közölte, hogy alkotmányosnak találta azt a sürgősségi kormányrendeletet, amellyel – a kisebbségi anyanyelvhasználatot is szabályozó – közigazgatási kódexet léptette hatályba tavaly nyáron az akkori szociáldemokrata kormány.

A kiemelt kép a 2019 júliusában történt tüntetésen készült. Forrás: Adevărul.