A női kézisek is a párizsi gépen

Fotók: RÓTH TAMÁS

Áprilisban a magyar női kézilabda válogatotton volt a sor, hogy hazai pályán vívja ki az olimpiai kvótát. Klujber Katrinék pedig nem bíztak semmit a véletlenre, veretlenül nyerték a debreceni selejtező tornát, így két évtized után újra mindkét nem képviselheti Magyarországot a párizsi olimpia kézilabda tornáján.

A lányok megérezhették, mit jelent magyarnak lenni

Három éve Tokióban is ott voltak a lányok, akkor Udvarhely környékén kezdték az olimpiai felkészülést, azóta viszont nem igazán kényeztettek el sikerekkel. Aztán a decemberi világbajnokságon, az utolsó meccsen sikerült legyőzniük egy európai csapatot is (ki ne emlékezne a hatgólos hátrányból megfordított meccsre Horvátország ellen), így az utolsó selejtezős helyet megkaparintva felvillant az olimpiai reménysugár, ezt a székelyudvarhelyi Ilyés Ferenc által elnökölt szövetség megfejelte még azzal, hogy a selejtező torna rendezési jogát is megszerezték.

A csoportba besorolt ellenfelek sem tűntek legyőzhetetleneknek, hisz hiába kaptunk ki az utóbbi években simán a vb-elődöntős svédektől, leginkább magukat verték meg ezeken a meccseken Vlagyimir Golovin magyar lányai. Japántől erősen tartott a közvélemény, a vébén elvert Kameruntől pedig leginkább a Külügyminisztérium, ugyanis nem adtak vízumot az afrikai delegációnak, így két nappal a torna előtt a Nemzetközi Kézilabda Szövetség Nagy-Britanniát kérte fel, hogy helyettesítsék Kamerunt… No comment!

A Magyar Kézilabda Szövetség (MKSZ) kommunikációs részlege válaszra sem méltatta akkreditációs kérésünket, így csak a tévéközvetítésből láthattuk, ahogyan még edzésnek sem volt jó a britek elleni első meccs, de legalább nem sérült le senki.

A svédek elverték Japánt, így ellenünk már azzal a tudattal léptek pályára, hogy egy szűk vereséggel is kijutnak az olimpiára. Viszont a magyarok nem számolgattak, neki rohantak a skandinávoknak és egy tökéletes meccset lehozva, végig vezetve magabiztos győzelmet arattak. Állva ünnepelte őket a Főnix Aréna publikuma, hisz régen rukkoltak elő a lányok ilyen kompakt produktummal. Olyan lendületben voltak Klivinyi Kingáék, hogy akár rögtön lezavarták volna a harmadik meccset is, de várni kellett azzal még vasárnap estig.

Ez a közel két nap elég is volt arra, hogy a nemzet matematikusai számolgassanak, hánnyal kaphat ki a válogatott Japántól. Néggyel! De ezzel sem foglalkoztak a lányok, akik erős deja-vú érzéssel léphettek pályára, hisz hat éve ugyanitt nyert U20-as vb-döntőt a Reistad vezette norvégok ellen ennek a keretnek a zöme, ugyanúgy Golovin volt a karmester akkor is, szinte ugyanolyan eufória volt most is a csarnokban és ugyanaz a játékvezetői páros sípjára indult ez a meccs is.

A csajok pedig ugyanolyan elszántsággal ugrottak neki a japánoknak, nem ismertek elveszett labdát, gyorsan magukhoz ragadták az előnyt, az ellenfél ezért emberfóros támadásokkal próbálkozott, de a szemfüles Klujber ezeket mindegyre üres kapus gólokkal büntette, így gyorsan eldőlt a meccs, nem kellett számolgatni, csak a hátralevő perceket az ünneplésig. Rászámolással tette meg ezt a lelkes és örömittas közönség!

A vízilabda mellett a legsikeresebb szárazföldi magyar csapatsportág is egyaránt a férfi és női válogatottal képviselheti Magyarországot a párizsi olimpián, erre utoljára 2004-ben, az athéni olimpián volt példa, akkor a férfiak a negyedik, a nők pedig ötödik helyen végeztek.

Tehát a kvótákért indított tavaszi hadjárat hagyományos csapatsportágakban 75 százalékos sikerrel zárult, hisz a női kosarasaink csak fél lábbal jutottak ki, miután 22 pontos előnyről kaptak ki a spanyoloktól, viszont a női vízilabda, a férfi és női kézilabda válogatott egyaránt sikerrel vette a kvalifikációs tornát. A férfi válogatott kilencedik, míg a női a nyolcadik olimpiájára készülhet.

Igazán szép nyár elé nézünk!

És ne feledjük, májusban még a 3×3-as kosarasokra vár az utolsó kvalifikációs torna, a Debrecenben rendezendő versenyről három-három válogatott harcolhatja még ki az olimpiai indulás jogát.