A Néppárt is külön listát indítana, Gálfiékat is szívesen látják

Több tervük is van, ha már az MPP felrúgta a szövetséget, és a Székelyudvarhelyért Pártot sem sikerül időben bejegyezni.
Fotók: Pál Edit Éva

„Bejelenthetném, hogy indulok polgármesternek, de az szinte akkora vicc lenne, mint Mike indulása” – vágott bele Ölvedi Zsolt helyi EMNP-elnök az augusztus 6-án délelőtt tartott sajtótájékoztatóba, melyen Nagy Pál megyei elnökkel reagáltak a Magyar Polgári Párt bejelentésére, miszerint Mike Leventét indítják polgármesternek és külön tanácsosi listával készülnek az őszi önkormányzati választásokra. A néppártosok kitartanak Gálfi mellett, vázolták, hogy milyen alternatív forgatókönyvek merülnek fel az EMNP-MPP választási szövetség felbomlása okán, és az RMDSZ kampányát sem hagyták szó nélkül.

Akárcsak Geréb László jelölésekor, ezúttal is felrótták (volt) szövetségesüknek, hogy az Erdélyi Magyar Szövetség januári megalakulása óta nem sikerült dűlőre jutniuk a közös jelöltállítással, amivel „hónapokig hitegette” őket az MPP. Ehhez képest egy „átgondolatlan” nyílt felkéréssel kellemetlen helyzetbe hozták Geréb Lászlót, majd Orbán Árpádot győzködték a polgármesteri jelöltségre, hogy aztán „muszájból odarakják” Mike Leventét, hogy „vigye el a balhét”.

„Azon, hogy a Mike indulását nem jelezték nekünk, a szövetségesüknek, már meg sem lepődünk”, fogalmazott Nagy Pál megyei elnök, aki sajnálatosnak tartja, hogy Udvarhely megint kilóg a sorból, a megyében ez az egyetlen hely, ahol nem sikerült kiegyeznie a két pártnak. Szerinte az udvarhelyi helyzet kialakulásában nagy felelőssége van Mezei János országos MPP-elnöknek is, akit hiába kerestek, egyszer sem ült le a helyi néppártosokkal, megtalálni a közös nevezőt.

„Nem is értem a politikai racionalitását annak, hogy ezzel a lépéssel miért fosztották meg Mezei János elnökjelöltet jó pár ezer udvarhelyi szavazattól, és az EMSZ megyei listát 1-2 megyei tanácsosi helytől?” – érvelt Nagy, aki a környékbeli EMSZ-jelöltek visszajelzéseiből azt szűrte le, hogy nekik is ártott az udvarhelyi helyzet.

Az EMNP-sek szerint az egyezség nem rajtuk múlt, de igaz, hogy Gálfi támogatásából ők nem voltak hajlandók engedni, az MPP-s kollégák pedig azon javaslatukat nem fogadták el, hogy ne vállaljon jelöltséget a pártok két-két frontembere: a Néppárt részéről Ölvedi Zsolt és Hajdó Csaba, valamint az MPP-s Mike Levente és Ketesdi Imre.

Ölvedi nem is érti, hogy mi vehette rá Mikét erre „a kamikaze akcióra, mellyel porig alázza önmagát és a szebb reményű pártját” és nem hiszi,  hogy ezek után kerülne „épeszű ember”, aki Mike Levente mögé felállna egy olyan párt listájára, melynek egyik tagja a „választás szabadsága” nevében feljelentgetéseivel akadályozza a tisztességes versenyt – utalva ezzel arra, hogy Koszta Attila volt RDE-igazgató megtámadta Gálfi pártbejegyzését. Ezzel kapcsolatban felmerült az a friss hír is, hogy Koszta helyett egy Budvár-negyedi lakos (Ádám József) nyújtott be fellebbezést, ezzel végleg elvágva az új párt bejegyzését a választások előtt.

Régi és új ellenfeleikkel ellentétben a néppártosok nem akartak egy hónappal a hivatalos kezdés (augusztus 27.) előtt kampányolni, de azt gondolják a megjelent kampányüzeneteikből ítélve, hogy naivnak nézik a választópolgárokat.

Az RMDSZ-t sem kímélték,

egy sor kérdést vetettek fel a kampányukkal kapcsolatban:

Szerintük egyetlen válasz van ezekre: csak a hatalmat akarják, Gálfit leváltani, a „már nem is létező” jobboldalt megbontani. Egy korábbi kijelentését ismételve, Ölvedi azt feltételezi, hogy a tanácsüléseken az RMDSZ-szel szavazó MPP-sek és – a Szász Jenő vezette – NSKI-katonák az RMDSZ kezére játsszák a várost. Szerinte Csányi Attila független tanácsosként való indulása is ezt a célt szolgálja, hiszen annak az UIET-nek az alelnöke, melynek több vezetőségi tagja az RMDSZ tanácsosi listáján szerepel.

Hogyan tovább?

A néppártosok elmondták, hogy a napokban ül össze a párt bővített elnöksége, hogy eldöntsék, melyek lesznek a következő lépések, de kitartanak Gálfi Árpád polgármester mellett, és hogy továbbra sem támogatják „a megélhetési politikusokat és a különböző érdekcsoportokat, klikkeket”. Szerintük a közéleti harc éppen ezek és a civil szféra között zajlik. Nagy Pál ugyanis az alapvető különbséget abban látja köztük és a másik két politikai szervezet között, hogy a Néppárt emberei számára a párt csupán eszköz a közösség képviseletére, míg az RMDSZ és az MPP számára az ember az eszköz a párt érdekeinek képviseletében.

Szerintük azzal, hogy az MPP felrúgta a protokollt, szabad kezük van, indulhat Néppárt lista is Udvarhelyen – válaszoltak egyik kérdésünkre. A sajtótájékoztatón jelen lévő Vinczellér Árpád országos alelnök állítása szerint az EMSZ Országos Bizottsága ezt a kivételes helyzetet, hogy Udvarhelyen nem lesz közös lista, el is fogadta. – A Néppárt listája nyitva áll a Gálfi Árpád körül csoportosulóknak (Tiszta Kezekkel mozgalom), mert ők is szakmai alapra helyezve képzelik el az önkormányzati munkát, depolitizálni akarják a közéletet – mondta a megyei elnök, aki egyúttal bejelentette, hogy nem kíván semmilyen választási listán szerepelni és a jelenlegi funkciójáról is le fog mondani, civilként támogatva a városvezetést.

Miközben úgy látják, az MPP káderhiányban szenved, „nincs is csapat Mike mögött”, a néppártosok azzal büszkélkednek, hogy akár három listára való (háromszor 24) „ismert és elismert” udvarhelyi személy vállalná a tanácsosi szerepkört, de hogy milyen színekben, az már a jelöltek döntése lesz. Ha nem a Néppárt listáján, akkor a – Mike által is emlegetett – Szabad Emberek Pártja (POL), vagy akár a Zöld Párt is szóba jöhet még mint a Székelyudvarhelyért Párt ideiglenes alternatívája, mondták. Nagy Pál azt sem tartja kizártnak, hogy kétharmados többséget szerezhet ez a csapat a tanácsban, és a beszélgetésből az is leszűrődött, hogy a Gálfi mellett kiálló néppártosok is készen állnak színt váltani, ha szükséges.