A nem megfelelően hőszigetelt kémény okozhatta a lókodi tüzet

Fotó: Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség

Meggyúlt a Homoródszentmárton községben található lókodi Kis Rozália Ökomenikus Öregotthon tetőszerkezete – értesített közleményében a Hargita Megyei Katasztrófavédelmi Felügyelőség szombaton, április 15-én 9 óra 25 perckor. WhatsApp üzenetben küldött közleményük szerint a székelyudvarhelyi hivatásos tűzoltóság négy egysége érkezett a helyszínre két speciális tűzoltóautóval: egy létráskocsival és egy SMURD-egységgel.

Az otthon – amelyben 45 idős embert ápolnak – teteje 4 négyzetméteren égett le, közleményük küldésekor a tűzoltók tovább bontották a tetőt tűzfészkeket keresve, néhány perccel tíz óra után be is fejezték az oltást.

Az emeleten található szobák lakóit az ebédlőbe menekítették át az oltás idejére – állt még a közleményben. Megkeresésünkre a lókodi öregotthon igazgatója, Zakariás Klára elmondta, egyelőre nem tudják, mekkora a kár, majd arra a kérdésünkre, hogy mitől keletkezhetett a tűz, azt felelte, hogy a tűzesettel kapcsolatosan „a tűzoltók közleményükben mindent elmondtak”. Alina Ciobotariu, a Hargita megyei Sürgősségi Esetek Felügyelőségének szóvivője elmondta, valószínűsíthető, hogy a tűz a nem megfelelően szigetelt kémény túlhevülése miatt keletkezhetett és körülbelül 5.000 lej az anyagi kár.