A negyven az új harminc a Csereháton

Fotók: Gál Előd

Mind a 19 önkormányzati képviselő megjelent a február 24-én délelőtt tartott rendes havi tanácsülésen, melyen adómentességekről, helyi pályázatokról, ifjúsági lakások és legelők bérleti feltételeiről, illetve ingatlanügyekről, lezárt és jövendő fejlesztésekről is döntöttek.

Ingatlanadó alól mentesülnek

vagy kedvezményben részesülnek azon épületek, melyek műemlék jellegűek vagy közhasznú (teljesen civil) célra használják őket. Ide tartozik a: Gondviselés Segélyszervezet, Gyulafehérvári Caritas, Caritas – Logisztika, Nyugdíjasok Önsegélyző Pénztára, Civitas Alapítvány, Szent Gellért Alapítvány, a Kolping épülete, amit a Caritas használ, Udvarhelyi Fiatal Fórum, Erdélyi Református Egyházkerület épülete, amit az Erdélyi Magyar Láttásérültekért Egyesület használ (vakiskola), Székelyudvarhelyért Alapítvány, Harghita Business Center (inkubátorház), Simó Csenge Melánia (Kossuth 39A), Bartók Sándor és Bartók Katalin (Szent Pio ház), Urmánczy Ștefan, Ghiță Urmánczy Éva Gabriella és Bonyhai Gabriella-Eleonóra (könyvtár épülete), Péter Attila épülete, amelyet az Orbán Alapítvány használ.

Lakossági kérések alapján 75 villanyautóra 67 ezer lej, 156 hibrid autóra 227 ezer lej adókedvezményt állapítottak meg. Azok a tulajdonosok, akik eddig nem tették meg, még kérhetik, két kérés folyamatban van, közölte Czika Edith, az adóosztály vezetője.

Jóváhagyták a helyi pályázatok keretösszegeit,

ahogy azt már a költségvetésbe is belefoglalták: az egyházak támogatására 180 ezer lejt, civil szervezeteknek összesen 530 ezer lejt – egészséges életmódra 25 ezer, ifjúságra 175 ezer, környezetvédelemre 30 ezer, kultúrára 200 ezer, szociális programokra 100 ezer lejt.

Sportra 1 millió 150 ezer lej a 2022-es keret, a pályázati feltételeket Godra Zsolt (POL) és Benedek Árpád Csaba (RMDSZ) módosító javaslataival fogadták el, melyek szerint pontozni kell a technikai személyzet szakképesítését, a versenysportok szintjét (megyei/országos/nemzetközi), országos válogatottban való szereplést, illetve az elszámolható költségekből kivették a gépjárművásárlását, és 70%-ról 80%-ra emelték a javadalmazási keretet. Minden pályázatnál április 19-e lesz az új határidő a kérések leadására.

Változik a Városi Könyvtár díjszabása: az éves tagsági díjat 2 lejről 10 lejre emelik a gyermekek számára, 20 lej a felnőtteknek, 15 a nyugdíjasoknak. A járványhelyzet lejárta után a kölcsönzés késedelmi díja 0,25 bani lesz, az olvasókártya kiállítása 6 lejről 10 lejre nő. 

Az ifjúsági lakások

igénylőinél 38-ról 40 évre emelték a korhatárt, és frissítették a béreket, de a részletekre már nem tértek ki. Benedek Árpád Csaba furcsállta, hogy – tudomása szerint – az online fizetési platformon, a ghiseul.ro-n már megjelentek az új árak, még mielőtt elfogadták volna a tanácshatározatot, ezt kéri megvizsgálni a hivatalnál.

A másik hozzászólása pedig arra vonatkozott, hogy mi a helyzet az eladásokkal, mikor várható tanácshatározat erre?

Vennél lakást a Csereháton?

Itt találod a tudnivalókat.

Nem mindenki vevő a lakásárakra.

Arról, hogy mi a gond velük, itt írtunk.

Egy kis szóvivői segítséggel Venczel Attila főjegyző válaszolt neki:

Tizennyolc iktatott ANL-vásárlási igénylés van eddig, de nem sietünk, mert országos szinten belátták, hogy az eladási árat szabályozó kormányhatározat alkalmazhatatlan, fennáll a megkárosítás lehetősége, ezért módosítani kell rajta. Ha ez nem történik meg, akkor kezdeményezni kell azt, adott esetben közigazgatási per formájában – mondta, megjegyezve, hogy márciusban így is, úgy is dönteni kell a leadott kérésekről, mert úgy veszik, hogy az igénylők elfogadhatónak tartják a kiközölt árakat.

Ugyancsak a Cserehát zónában előrelépés történt az új bölcsődével kapcsolatban: a kiszemelt ingatlan körül még szükség volt területre „parkolónak meg mindennek”, ezért területcserét javasolt a hivatal három szomszédos magánterületre, amit a tanács el is fogadott.

Az önkormányzat frissítette a legelők bérleti feltételeit, árait is 2022-re. Hat legelőbérlés felbontását kérték állománycsökkenés vagy gyenge állapot miatt.­­­ Egy ilyen, 55 hektáros legelőt a Szentimre zónában is visszavettek a bérlőtől, mert nem takarította, most újra kiadhatóvá tették juhok legeltetésére. Az ár változatlanul 360 lej/hektár marad a többi 12, érvényes legelőbérlésre is. 

A 2020 óta a járványhelyzet miatt elmaradt erdőtelepítési akciót 2022 tavaszára tervezik a Szarkakő zónában, iskolások és cégek, szervezetek részvételével, az akcióra meghívják a tanácsosokat is egy közösen egyeztetett napon – közölte a legelős tanácshatározatok bemutatása után Sándor Alpár, a mezőgazdasági osztály vezetője.

Személyzeti vonalon

is hoztak döntéseket: a könyvtárban egy állás megürült az új osztályvezető kinevezésével, a könyvtárosi versenyvizsgához a korábbinál kisebb, 1 év szakmai régiséget írtak elő az elfogadott határozatban. A múzeumnál hasonló helyzet áll fenn: nyugdíjaztak egy muzeológus kollégát, az új állásra alsóbb szinten, kevesebb régiséggel jelentkezhetnek majd az érdeklődők.

A fogyatékkal élők gondozóinak számát – a megnövekedett igényt figyelembe véve – 150-re emelték. A tanintézmények még be nem töltött igazgatói és aligazgatói pozícióira újabb versenyvizsgát írnak ki, a szóbeli kihallgatásra Pálfi Kingát (POL) és Jakab Zoltán (RMDSZ) képviselőket nevesítette a tanács a bizottságba.

Fejlesztések

Utcák és járdák fejlesztése érdekében három – önként leadott – magántelket vesznek köztulajdonba: a Széldombon egy 195 négyzetméterest és egy 28 négyzetméterest, a Strand utcában 82 négyzetmétert.

337 folyóméteren rájárási jogot hagytak jóvá villamossági munkálatok végett a Bălcescu-Vizigótok utcák környékén.

A közvagyon része lett a városi műjégpálya, miután teljesen lezárult a projekt. 

A Móra Ferenc iskola hőszigeteléséhez elkészült a végleges terv: két épületrész megfelel, a harmadik nem tesz eleget a feltételeknek. Összesen 12 millió lejes beruházásról van szó, melyből a munkálat 8 millió lej, 12 hónapra becsülik a kivitelezést.

A polgármester kiegészítette még két ponttal

az előre kiközölt napirendet: a metropoliszövezetre vonatkozó határozat módosításával, illetve a közvilágítás és ünnepi díszvilágítás közbeszerzésének kiírásával.

Az alapítóokiratok értelmében a metropoliszövezet fejlesztési társulás tagsági díját az önkormányzatok a lakossági számarány szerint fizetik be, azonban a megyei tanács kérésére elfogadták azt a módosítást, hogy rájuk vonatkozóan a lakossági díjat cseréljék projektalapú támogatásra.

A közvilágítás és ünnepi díszvilágítás közbeszerzésének újbóli kiírására pedig azért volt szükség, mert sikertelenül, jelentkező nélkül járt le február 22-én, a jelenlegi szolgáltató négyéves szerződése pedig áprilisban lejár. A szerződési feltételeket úgy módosították, hogy: a szolgáltató mindent megtesz, hogy az első három évben 70%-ban teljesítsen, ehhez pedig az önkormányzat biztosítja a feltételeket, illetve csökkentették az elvárt szakképesítési szintet.