A negyedik koronásunk is etédi, és a hatóságok bénaságát dicséri

A kép illusztráció, achív felvétel

Ma délben a statisztikákban szerepel egy negyedik udvarhelyszéki pozitív eset is. Az illető, nem nagy meglepetés, szintén etédi. Az első két betegnek szomszédja, talán még rokona is. Udvarhelyen kapták el, miután befejezte bevásárlókörútját több falustársával együtt. Szemmel láthatóan beteg volt, azért tesztelték. Pozitív lett.

Az ég szerelmére, egyetlen ismert gócpontunk van a megyében, amit meg kellene vizsgálni és le kellene zárni egy ideig, nincs ezer, hogy azt mondjuk, nincs rá elég emberünk. Mégis hogy történhet meg, hogy Etéden a kimutatott betegek szomszédai közül jónéhányan beülnek egy dubába, megjárják Keresztúrt, majd Udvarhelyt, rokonokat látogatnak vagy bevásárolnak? Köztük egy lázas beteggel.

Milyen ankétot végzett a DSP Etéden? Miért nem hozzák nyilvánosságra az ankét kivonatát, hogy tudjuk, ezek hol jártak, mit csináltak, kivel és mivel volt kapcsolatuk, hány beteg van még ott, akármi, mire számíthatunk a közeljövőben Etédről? Miért nem nézik meg naponta-kétnaponta az eddigi betegek szomszédait, hogy hogyan néznek ki, van-e lázuk, vagy valamilyen tünetük? Miért nem szűrik ki közülük a betegeket, és különítik el a többitől?

Miért engedik el őket Udvarhelyre bevásárolni? Mi olyan nehéz abban, hogy a palotanegyed két végére rakjanak egy-egy fegyveres katonát, aki nem engedi őket el autókázni? Udvarhelyen tegnapelőtt kétszer állítottak meg engem a Bethlen negyedben, tucatnyi sisakos-gépfegyveres katona biztosította az akciót, amiben valószínűleg egészséges emberektől kérték a semmitmondó nyilatkozatokat, háborús hangulatban. Miközben ők gépfegyverrel megnézik, hogy az egészségesek tudnak-e nyomtatni és aláírni, az etédi betegek lazán kirándulgatnak szanaszét a megyében. Hol itt a logika?

Ha egyetlen gócpontnál ennyire szervezetlenek és tehetetlenek vagyunk, mi lesz itt, mikor száz gócpont lesz a megyében és több ezer beteg?

u.i. Hallom, hogy nagyban dolgoznak azon, hogy a sajtóhoz ne jusson el információ. Nyilatkozatokat íratnak alá meg minden. Erre bezzeg van idejük és energiájuk. Meg arra, hogy kitalálják, miért ne vegyék fel a telefont napokig. Nem fogják fel, hogy információ hiányában nem tudunk védekezni. Ha nem tudjuk, hogy honnan jön a veszély, nem tudunk annyira odafigyelni rá. Szerintem minden olyan információ, ami segíti a betegség terjedésének megakadályozását, teljesen nyilvános kellene, hogy legyen. Mégis, inkább törvényesítjük a titkolózást. Mert a titkolózás az nagyon fontos, ugye? Főleg a munkakerülőknél s az inkompetenseknél. A fájdalmas igazságnál jobb a szép hazugság, ugye? Szucsáva megyében is így gondolhatták!

Â