A nap, amikor senki nem ért el sehova időben

Nem elég, hogy fel van szántva a fél város, még aszfaltoznak is. Ráadásul a Kaufland előtti körforgalmat is lezárták.

Mi a mobilitás hetében is hiszünk, nem csak a Mikulásban. Alig várjuk, hogy bringaút legyen a várostól egészen hazáig, nem nyafogunk, hogy e célból szűkül az úttest. Örülünk, hogy újraaszfaltozzák az utat, és nem akadunk ki azon, hogy miért pont most építenek utat, miért nem tegnap építették.

Nem panaszkodunk, hogy miért nem az aszfaltleterítés előtt kevéssel marják fel az aszfaltot, miért kell hetekig zúzni a futóművet. Sőt, még azért sem kötekedünk, hogy miért havazáskor aszfaltoznak. Nem nyavalygunk feleslegesen. Fő a pozitív hozzáállás!

De azért ami sok, az sok.

Amikor két órát állsz egy dugóban, amire nem számítottál, akkor a bicska kinyílik a zsebedben.

Ezzel a témával mégis foglalkoznunk kell, döntött a csapat tegnap délután a gyűlésen. Én azt a feladatot vállaltam be, hogy ezentúl minden reggel, mikor jövök be a városba, és minden délután-este, mikor megyek haza, lövök egy képet, amiből kisebb-nagyobb anyagokat fogunk gyártani, hogy olvasóink követhessék a munkálatok alakulását, amíg épp a dugóban állnak és unalmukban neteznek.

Hogy ne csak a mi panaszkodásunkat olvashassák kedves olvasóink, megkeresem a kivitelező cégeket, hogy segítsenek részletesebb információkkal, hogy napra készen tudjuk, milyen munkákra számíthatunk hány és hány óra között, hátha előre kiszámítható valami ebből a nagy káoszból. Mert abból, amit a polgármesteri hivatal közöl, sokra nem megyünk.

Nézzünk pár történetet a tegnapi napról:

Két és fél órával előbb indult, mégis elkésett a kórházból

Kolléganőm meséli: kórházba kellett vinnie az édesanyját, Csíkba. Fél 1-re kellett odaérjenek. Hogy biztosan odaérjenek, 10-kor indultak Udvarhelyről. Mikor látta, hogy dugulás van, úgy döntött, kimegy Kadicsfalvára, onnan Szentkirályon át a hegyen keresztül hozzánk, Küküllőkeményfalvára rövidít.

Csakhogy Fenyéden bekerült a város felé tartó dugóba, és csak 12 óra után sikerült elérnie az országutat. Az utolsó részt úgy tette meg, hogy mikor már látta a főutat, akkor kiállt a szembejövő sávra, amin nem jött senki, és azon haladt óvatosan, készenlétben, hogy le kell húznia, egészen az országútig. Fél órás késéssel érkeztek meg Csíkba a kórházba.

Fél órát késett az oviból, megküzdött a rendőrautóval

Az asszony negyed 1-re szokott menni a legkisebb fiunk után az oviba. Tegnap csak háromnegyedre ért oda. Pedig fel volt készülve rá, hogy dugó lesz, mert minden nap az van. De most különösen az volt.

A Bükkfa utcánál rövidített a Termés utca felé, csakhogy nem volt könnyű behajtani a Bükkfa utcába, mert azon a sávon az utca bejáratánál egy rendőrautó parkolt. Nem találtak jobb parkolóhelyet? Körülbelül húsz perc múlva tért vissza, a rendőrautó még ott volt. A rendőr intett neki, hogy álljon meg, és engedje el a szembe jövőt. Aztán a rendőrök beültek az autóba, s odébb mentek.

Másfél órát állt a dugóban, aztán megfordult és hazament, közben kihívta a rendőrséget

Délután az asszony 4 órakor elindult szülői estre a második gyerekünk sulijába. Több mint egy óra sorbanállás után, 5:15-kor sikerült nagy nehezen elérnie a fenyédi eltérőt. Azért volt olyan nagy a Keményfalva irányából érkező sor, mert az országúton közlekedők ritkán és nem szívesen engedték be a megyei útról érkezőket.

Az asszony felhívta a fenyédi rendőrséget. Miután többedik hívásra sem válaszolt senki, felhívta az udvarhelyi közlekedésrendészetet. Mondta nekik, hogy nem ártana egy rendőrt küldeni oda, hogy irányítsa a forgalmat. A rendőr nagyon kedvesen beszélt, azt mondta, hogy sajnos nincs elég emberük, de felhívják a fenyédi rendőrséget.

Az asszony fél 6-kor, a szülői est kezdetekor még mindig Fenyéden állt a dugóban. És Lengyelfalvára kellett volna jutnia. Javasoltam neki, hogy forduljon meg és menjen haza, mert semmi értelme, hogy még egy órát álljon a dugóban, majd a szülői est utolsó tíz percére beessen. Megfordulnia sem volt könnyű, mert behajtott egy kis utcába, ahonnan nem akarták kiengedni a főútra.

Mikor az építkezést kikerülő úton is építkeznek

Mi a fiúkkal már sötétben, fél 6-kor indultunk a Kossuthból. A Lidl-ig aránylag jól haladtunk, de aztán letérítettek a Kisköved felé. Hallottam, hogy a Harvíz valamit dolgozni fog, ezért lezárják az utat a Kaufland előtti körforgalomban, ezért nem lepődtem meg. Kitértünk a Kisköveden a Győzelem utcába, hogy majd ott kerülünk, de azon is dolgoztak, az is le volt zárva.

Kerültünk még egyet, feljebb. Sötétben, esőben, spontán kialakult kis dugókban, kóválygó autók között. Mit tehetünk, ha az egyszerre zajló két aszfaltozást és egy csőcserét nem lehetett úgy tervezni, vagy úgy időzíteni, hogy egyik ne nyomja a másikra a forgalmat.

Valahogy kiverekedjük magunkat a Bethlen negyedből, elindulunk a Bethlenfalvi úton. Az esőben a szembejövő autósor fényszórói szembecsapnak, félvakon kerülgetjük a felmart aszfaltból zátonyként kiálló szigeteket.

Szerencsére könnyebb kimenni a városból, mint bejönni, így aránylag hamar hazaérünk. Egy darabon az újonnan öntött aszfalton haladunk.

Fenyéden az egyik szembesor a Mr. Big-ig tart, információink alapján a másik Máréfalva központjáig.

Rendőrt egyet sem láttunk az egész hazafelé vezető úton. A fenyédi eltérőnél sem.

Az asszony mikor hazaért Keményfalvára, megállt valamit elintézni, és ott beszélgetett valakivel. Az azt mondta neki, hogy most kellene kiküldeni a helyi rendőröket forgalmat irányítani, ahelyett, hogy a Kossuthba küldenék őket az autósokra vadászni. Az illető azt is elmondta, hogy mikor ő korábban ment be a városba, ezen az ágon az autósor a keményfalvi Farmerig tartott. Történelmi pillanat.

Mit mondanak a kivitelezők?

Két kivitelező céget kerestem meg tegnap este, mindkettő pozitívan reagált arra, hogy információkkal segítse olvasóinkat. Egyik meghívott, hogy ma ugorjak be hozzájuk beszélgetni, a másik rögtön írt is pár hasznos információt arról, hogy mi várható a napokban:

A nagy mobilitási projekt (a kicsi a Rákóczi volt) keretén belül 18 utca újul meg, ebből idén 5: Lakatosok, Céhek, Haáz Rezső, Győzelem, Bethlenfalvi út.

A projektek tartalmazzák a kerékpáros utak kiépítését, a járdák, úttestek aszfaltozását, helyenként újraalapozását.

„Tudni kell még azt, hogy amikor a szegélykövek térben új helyre kerülnek, akkor nagyjából borul minden. A legnagyobb gondot a víznyelők jelentik, újra kell pozicionálni őket, esetenként újat építeni.”

Jelenleg a Harvíz vezetékcseréje mellett a Bethlenfalvi úton, ami három részre van bontva, a következő munkálatok folynak:

  1. A Viaduct részén az aszfalt alapréteg terítése
  2. A Multipland (középső) részén a víznyelők beépítése
  3. Az Ing Service részén (a Brico Noel barkács bolttól a Kaufland körforgalomig) járdák építése

Ma aszfaltozás lesz és víznyelők beépítése. Ezek akadályozzák a forgalmat.

Egész héten aszfaltozás lesz. Talán csütörtök kivételével. Amint a Viaduct végez az aszfaltozással, kezdi a Multipland. Ha az időjárás megengedi.

Kb. 7:30-17:00 óra között dolgoznak, de az úttestre csak 8:00 után állnak ki, hogy ne akadályozzák a reggeli csúcsforgalmat.

Javasolják az Almás felé vezető kerülőutat.

Várunk bármilyen információt

Amíg a nagy munkálatok tartanak, és gyakrabban fogok erről írni, bármilyen fontos információt várok WhatsAppon a 0743 210 298 számra. Főként az építő cégek és az útlezárásokban érdekelt hivatalok részéről. Ha a gázas vagy a villanyos vagy a vizes cégnél dolgozol, és tudod, hogy jövő héten fel szeretnéd vágni valahol az aszfaltot, lebénítva egy fél lakónegyedet, kérlek, írd meg, hogy tudjunk mi is róla, minél hamarabb.

De a forgalomba ragadt emberek érdekes történeteit is várom, ha azok az átlagosnál érdekesebbek. És képeket is, ha valami érdekes kerül lencsevégre. Meg infókat: vannak-e rendőrök, vagy nincsenek, hol lenne jó, hogy legyenek. Máréfalva és Keményfalva felé mekkora volt aznap a legnagyobb sor stb.

Hogy informáltabbak legyünk, és könnyebben bírjuk idegekkel ezt a káoszt.

Hajrá! Kitartást! Egyszer csak véget ér, csak addig kell kibírni.