A nap, amelyen szinte ellopattam az Instámat

Illusztráció, a szerző felvétele.

Azóta nem érzem biztonságban az internetes fiókjaimat, mióta tudom: kétlépcsős fiókokat is fel tudnak törni – többek között az uh.ro Instagram-oldala is így veszett el. Az olyan olcsó trükköket még könnyű kiszúrni, ha valaki gyanús linket küld s valami mézesmadzaggal kattintást vagy emailcímet, telefonszámot próbál kicsikarni, de hétfő reggel egy olyan új módszerrel találkoztam, amivel szinte rávettek, hogy ellopassam az Insta-oldalamat.

Egy rég nem látott bukaresti magyar barátom profiljáról kaptam egy olyan kedveskedő üzenetet, hogy Mit csinálok, hogy vagyok? Bár románul szólt hozzám, mégsem volt gyanús, mert román közegben él évtizedek óta, román az élettársa is, ráadásul a magyar válaszomra egyből ő is magyarra váltott. Igaz, kicsit furcsa volt a szóhasználata, de ezt is annak tudtam be, hogy ritkán van magyar nyelvű környezetben. Ezt írta:

Ennél a pontnál még mindig nem gyanítottam semmit, mert tudok olyan digitális megoldásokról, hogy valakinek az oldalát vagy kérését meg tudja harmadik fél is erősíteni, a „súgólink” alatt is valami hasonlót sejtettem, de az Instagram beállításainál semmi ilyet nem találtam. 

„Barátom” nem adta fel ilyen könnyen, nyomban a segítségemre sietett, kérve, hogy osszam meg vele a képernyőképemet, és ő majd megmutatja, mire kell kattintani. Azt a benyomást keltette, hogy ő tudja miről van szó, hol kell keresni, naivan mentem is utána, gondolva, hátha én is tanulok valami újat a digitális univerzumról. Készségesen megosztottam a kezdőoldalamat vele, erre ő bekarikázta a Profil szerkesztése gombot, majd „véletlenül” megint románra váltott, mondván, hogy kattintsak rá. Ez már kicsit gyanús volt, de még mindig azzal nyugtattam magam, hogy biztosan átvette az élettársa a telefont, így én is románra váltottam. 

A következő utasításnál viszont kezdett villogni a radarom: azt kérte tőlem, hogy lépjek be a Személyes adatokba, és osszam meg vele a képernyőt. Mielőtt elküldtem volna, beléptem, hogy megnézzem, egyáltalán milyen, mennyire személyes adatok vannak benne. Telefonszám, emailcím, születésnap – szóval eléggé személyes, de egy barát számára nem túlságosan. Csak hogy neki elvileg meg kellene legyen mindez, mert beszéltünk már telefonon, emailen és a születésnapomon is köszöntött már fel. Több se kellett, azonnal tárcsáztam azon a telefonszámán, ami még régebbről megvolt, de nem vette fel, így nem tudtam meggyőződni afelől, hogy valóban ő írogat nekem.

„Partnerem” közben megérezhette, hogy gyanút fogtam, mert kérdőjelekkel bombázott, meg erőltette, hogy küldjem csak el a képernyőképet, szóval felerősödött az a nyomás, ami – emlékezzünk csak vissza – már a beszélgetés elején érezhető volt a „nagyon gyors segítségre van szükségem” utalással. Vagyis azzal próbált befolyásolni, hogy sürgős helyzetről van szó, minden perc számít, ne mind akadékoskodjak. Innentől fogva óvatosabbra vettem a figurát, megírtam neki, hogy ott csak személyes adatok vannak, más semmi (ami rajta segíthetne). 

Erre gondolkodás nélkül bevágta a „saját” emailcímét, hogy azt én másoljam csak szépen be az adataim közé, s küldjem róla el a képernyőképet utána. Bár nyilvánvaló volt az átverési kísérlet, melegebb éghajlatra még mindig nem mertem elküldeni, de azért éreztetni akartam vele, hogy tudom, mire megy ki a játék. Ügyes próbálkozás – írtam vissza neki, mire még egyszer bepróbálkozott, már-már parancsolva, hogy küldjem el neki, amit kér. A határozott nemet még látta, de válasz már nem érkezett.

Azért osztottam meg mindezt, nehogy egy jóbarát neve és arca mögé bújva bárki mást csőbe húzzanak, mert ha egyszer megadtad más emailcímét a fiókodhoz, akkor végleg elbúcsúzhatsz tőle, a jelentési-perelési lehetőségek pedig az Instagram esetében nagyon korlátozottak. Azt az egyedüli opciót találtam, hogy a „támadó” profiloldalán található hármaspontra kattintva lehet jelenteni a fiókot, arra hivatkozva, hogy valaki másnak állítja be magát. Meg szóltam az ismerősömnek is, hogy feltörték a fiókját. Kíváncsian várom az üzemeltető válaszát.

Kollégánk, Eszter 2021 nyarán tűnt el az internetről, ebben a cikkben mesélte el, mi is történt, és hogyan lehet védekezni a támadások ellen.