A nagy hideg után beköszönthet a tavasz

Az időszaknak megfelelően alakul az időjárás országszerte az elkövetkező két hétben, kivéve március 31-ét és április elsejét, amikor minden régióban hirtelen lehűlés várható, akár 15-16 Celsius-fokos hőmérséklet csökkenést is regisztrálhatnak helyenként, derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett, március 30-a és április 12-e között érvényes előrejelzéséből.

Erdélyben fokozott lehűléssel indul a hét, március 31-én 3 Celsius-fok körül alakulnak a napi csúcshőmérsékletek.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizennégy megyére érvényes sárga riasztást is kiadott a várható havazás és hóviharok miatt. Az előrejelzések szerint hétfőn 22 órától szerda 10 óráig a Déli-Kárpátokban és a Kárpát-kanyarban, Erdély déli részén, a Bánság déli részén, valamint Muntenia északnyugati és Olténia nyugati és északi térségeiben időszakosan havazni fog, helyenként jelentős friss hóréteg képződik, azonban Hargita nem érvényes az erre vonatkozó riasztás. Ez Kovászna, Brassó, Szeben, Argeş, Vâlcea, Gorj, Krassó-Szörény és Mehedinţi megyét, illetve Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Fehér és Hunyad megye egy részét érinti. Az ország nagy részére ugyanakkor hideg időre vonatkozó figyelmeztetés lesz érvényben csütörtök reggelig.

Ezt követően fokozatosan felmelegszik az idő, április 7-e és 12-e között 14-18 fok várható. Az éjszakai hőmérsékletek fagypont alatt lesznek az első héten, április elsején és másodikán lesz a leghidegebb éjszaka, mínusz 7 és mínusz 5 Celsius-fok körüli minimumokkal. Ezt követően pozitív értékeket mérnek majd éjszakánként, de a hőmérséklet nem haladja meg a 4-5 fokos átlagot. Csapadékra nagyobb valószínűséggel március utolsó két napján, illetve április 9-én lehet számítani.