A mosoly is lefagy az arcodról a héten

Országszerte nagyon hideg lesz ezen a héten, majd a hónap végére enyhülni fog az idő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) hétfőn közzétett kéthetes előrejelzéséből.

Erdélyben is 23-áig tart ki a fagyos idő, a nappali csúcsértékek átlaga mínusz 3-2 fok körül alakul, éjszaka mínusz 11-6 fokig hűl a levegő. Január utolsó hetében a sokéves átlagnak megfelelő hőmérséklet várható, 0 és 2 fok közötti maximumokkal, illetve mínusz 8 és mínusz 5 fok közötti minimumokkal. Csapadékra az első héten csütörtökön (20) és pénteken (21), majd 27-e után van kilátás.

A hegyekben nagyon hideg lesz 23-áig. A nappali maximumok mínusz 11 és mínusz 5 Celsius-fok, a minimumok mínusz 15 és mínusz 9 fok között változnak. A hónap utolsó hetében a sokéves átlagnak megfelelő lesz az időjárás: a csúcshőmérsékletek átlaga mínusz 6 és mínusz 4, a minimumoké mínusz 10 Celsius-fok körül alakul. Csapadék a hegyekben is – nagyobb valószínűséggel – ugyazokon a napokon várható, mint Erdélyben: 20-án és 21-én, majd 27-e után.

Székelyudvarhelyen és környékén az erdélyihez hasonlóan alakul az időjárás a héten a weather.com adatai szerint, viszont szerda kivételével minden nap várható csapadék havazás formájában. A katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) január 17-ére, hétfőre a magasabb fekvésű helyeken hóviharra, január 18-ára, keddre erős szélre adott ki figyelmeztetést egész Hargita megyére.