A mobilodon is ellenőrizheted a levegő minőségét

Olyan mobiltelefonos alkalmazást bocsátottak az állampolgárok rendelkezésére, amelyen keresztül valós időben követhetik a levegőminőség alakulását – jelentette ki Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter.

Szemben a hasonló alkalmazásokkal, a szaktárca támogatásával kifejlesztett applikáció a hivatalos mérési adatokat mutatja, azokat az adatokat, amelyeket az uniós normáknak megfelelően mér a levegőminőséget figyelő országos hálózat.

Az alkalmazás segítségével mostantól minden állampolgár láthatja, hogy az illető városban milyen minőségű levegőt mér a hivatalosan engedélyezett berendezés, mekkora a szálló por, a nitrogén-oxidok és nitrogén-dioxid, kén-dioxid vagy ózon koncentrációja – jelentette be bukaresti sajtótájékoztatóján kedden Tánczos Barna.

A CalitateAer nevű alkalmazás ingyenesen letölthető okostelefonra, IOS-re és Andoridra is. Az applikáció több mint 150 mérőállomás adatait mutatja valós időben, de akár a korábbi statisztikák is visszakereshetők. A felhasználók rendszeres értesítéseket kérhetnek a kiválasztott mérőpontok adatairól, valamint az esetleges magas légszennyezettségi szintről figyelmeztetéseket is kapnak.

Udvarhely ebből is kimaradt. Szerdán délben mi is kipróbáltuk a CalitateAer alkalmazást, de hogy Udvarhelyen épp milyen minőségű a levegő, nincs feltüntetve az applikációban. Csíkba viszont érdemes menni az alkalmazás alapján, ott jó a levegő minősége a szerda délelőtt 11 órakor frissített adatok szerint.

Mértek emellett elfogadható kategóriájú levegő minőséget is, így például Marosvásárhelyen a Szabadság utcában, de Kolozsváron az Aurel Vlaicu utcában sem kapott jó minősítést a levegő, az alkalmazás szerint a zónában magasabb a nitrogén-dioxid koncentrációja.