A metál szív bírja a kupakot

Az egylejes pungák országában sokakat meghatott a műanyagmentes július kihívás, ami a hónap egyik legtöbbet feszegetett témája a közösségi oldalakon. Sokan vágtak bele, hogy életükből száműzzék palackokat, zacskókat, vagy ezek rokonait, és keresik a lehetőségeket műanyagmentességre.

Azt már tudjuk, hogy a kupakoknak nincs helyük a szelektív szemétben, és azt is, hogy életet menthetnek. Azonban nincs olyan stabil hely, ahol ezeket le lehet adni, és vannak, akik csak úgy gyűjtögetik, hátha jó lesz valamire. Erre kínál megoldást Color Metal és az SZKA közös akciója, a KupakSZÍV, amiről kedden tartottak sajtótájékoztatót a cég székhelyén.

A műanyagszennyezés ellen, a környezettudatos nevelés mellett

Alumíniumból készült, szív alakú kupaktárolókat készített a cég, amelyet az SZKA különböző helyszínekre helyez ki, vállalatokhoz, közintézményekhez.

– Kávézás közben felmerült, hogy mit kezdjünk a félliteres palackok kupakjaival. A kolléganők javasolták, hogy helyezzünk ki egy tárolót, amibe gyűjteni kezdjük a kupakokat. De mi lesz akkor, ha megtelik, ki fogja üríteni, hol értékesítjük? A mérnök kollégák kérdezték, hogy nézzen ki? Ezek a kérdések foglalkoztattak bennünket. Boglárka a forma ötletgazdája, egy fotót látva ajánlotta a szívet – mutatja be az ötletelés folyamatát Godra Zsolt, a Color Metal igazgatója.

Nagy Boglárka veszi át a szót, akit a színes kupakokkal telt szív látványa fogott meg. Elmondta, szükségük volt a közösségben ismerősen mozgó partnerre, aki menedzselt már hasonló programot Székelyudvarhelyen. A cégnek több éves kapcsolata van a Közösségi Alapítvánnyal, a Heuréka Alap oktatási projektjeit támogatták korábban.

Legyen egy mozgalom, egy életstílus az, hogy odafigyelünk egymásra, a környezetünkre, az élhetőbb Udvarhelyre – üzeni Boglárka.

A tárolók ürítése a Közösségi Alapítvány feladata lesz a továbbiakban. A civil szervezet képviselői tárgyalást folytattak tíz vendéglátóipari egységgel, pozitív visszajelzésekkel várják az első tároló megtelését. Akkor kapnak választ a kérdésre, hogy mennyi kupak fér egy kupakSZÍVBE.

– Ha majd megtelik az első tároló, akkor meg fogjuk mérni a kupakok tömegét, és ismerni fogunk olyan számokat, adatokat, amelyeknek tükrében elindulhat a tudatosító, motivációs akció a közösségben. Az egyik cégvezető azt mondta, hogy náluk átlagban két kupakot lehet számítani egy emberre naponta. Nyilván, nem egy pontos statisztikai adat, de rengeteg kupak a szemétben landol Udvarhelyen, míg a tárolóba bedobva segíthet is a közösségen. A kupakSZÍV program saját oldalt is kapott, itt fognak megjelenni a legfontosabb tudnivalók, pályázatok, de szeretnénk folyamatos visszajelzést is adni a kupakgyűjtés helyzetéről, mennyiségéről – mondja Csáki Rozália, az SZKA ügyvezető igazgatója.

Mi lesz a kupakokért kapott pénzzel?

Az összegyűjtött kupakokat értékesítik, az árából támogatási alapot hoznak létre, környezetvédelmi, természeti értékeket védő, egészséges életmódot elősegítő ötleteket támogatnak belőle Udvarhelyszéken.

– A célcsoportnak tekintjük a környezetvédelemmel foglalkozó projekteket. Még nyitottan kezeljük a kiírást, de olyan pályázatokat is meg lehetne valósítani, mint csomagolásmentes vásárlást segítő ötletek kidolgozása, környezetvédelemmel kapcsolatos gyerektáborok szervezése, vagy akár egy újszerű újrahasznosítási elképzelést – mondja Csáki Rozália.

Gyakran találkozunk beteg gyerekek gyógyulásáért gyűjtött kupakos történetekkel. Ebbe a kezdeményezésbe tudatosan nem építettek bele szociális-egészségügyi támogatási lehetőséget, mert nem szeretnék gyengíteni az itt kiépített, jól bejáratott hálózatokat.

Hol várnak szívesen?

Jelenleg nyolc kupaktároló van kihelyezve: a Color Metal-nál, a Melinda Instalnál, az ALT Technologies-nél, a Kauflandnál, a Merkúroknál (Merkúr, Merkúr Bethlen), a Szuper Horizontnál, és a Szuper Marketnél. Tusványosra is küldtek egy szívet, így a fesztiválozók is bekapcsolódhatnak a kupakgyűjtésbe.

Ősszel, a tanév kezdetekor további négy kupakSZÍVET helyeznek ki négy középiskolához.

Várják a további partnerek bekapcsolódását a programba, azokat, akik egyetértenek a célkitűzésekkel, gyűjtést szerveznének vállalatukon, intézményükön belül. Azok is jelentkezhetnek, ahol az alkalmazottak, vendégek száma indokolja a tároló elhelyezését, vagy egyeszerűen támogatni szeretnék a mozgalom sikerességét.

A Color Metal nevében ígéretet teszek arra, hogy az újabb tárolók előállítási költségeit fedezni fogjuk. Szeretném, ha pár év múlva a flakonok helyét átvennék az üvegek, a nejlonzacskók helyett pedig vászonnecceket használnának a háztartásokban – válaszolja meg a hogyan látják a kupakSZÍV programot két év múlva kérdést Godra Zsolt.

Nyilván, ennyire nem optimista az igazgató, mert ennyi idő alatt nem tud gyökeresen megváltozni a “műanyag világ”, de a tudatosítás és felismerés szükséges a probléma kezeléséhez. S ha összegyűlt pár kupakunk, akkor támogassunk vele egy nemes ügyet, dobjuk bele a metál szívbe, mert bírja.