A medvével együtt hullott a prefektus

A belügyminiszter szerint Jean-Adrian Andrei nem tette meg a tőle telhetőt.
Fotó: DIGI24

Menesztette tisztségéből Ion Marcel Vela belügyminiszter Hargita megye prefektusát, Jean-Adrian Andreit – tájékoztatott vasárnap délután az Agerpres hírügynökség. A tárcavezető a Parajd és Szováta között szombat este elgázolt és vasárnap délig az út szélén hagyott medve helyzetének nem megfelelő kezelése miatt indítványozta a prefektus leváltását.

A belügyminisztérium közleményében az áll: a prefektus nem hozta meg a megfelelő intézkedéseket, pedig a Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség (ISU) időben tájékoztatta az esetről és a sérült állat szenvedéséről. További ellenőrzéseket végeznek, hogy megállapítsák, történt-e mulasztás az ügyben a minisztérium valamely központi struktúrája részéről.

A kép forrása: origo.hu / Facebook

A megyei környezetvédelmi őrség főfelügyelője, Balla Izabella azt mondta az Agerpresnek, hogy a medve kilövésére vonatkozó kérést vasárnap 10 óra 30 perckor kapták meg a Nagyküküllő Vadász- és Sporthorgász-egyesülettől, és a környezetvédelmi minisztérium már tizenegykor jóváhagyta a nagyvad kilövését.

A szombat esti balesetben a nagyvad súlyos sérüléseket szenvedett, de csak vasárnap délben adták ki a kilövési engedélyt, addig az út szélén szenvedett. A Hargita megyei állategészségügyi igazgatóság vezetője, Ladó Zsolt szerint az állatnak három lába is eltört a balesetben, így nem tudott volna életben maradni az erdőben.

Nem is kellett volna várni?

Costel Alexe környezetvédelmi miniszter felháborodásának adott hangot vasárnap, amiért a helyi hatóságok egymásra hárították a felelősséget és nem léptek időben. A tárcavezető a Digi 24 televíziónak adott interjúban azt mondta: az illetékes helyi hatóságok mulasztottak az ügyben, a 2010/323-as kormányhatározat ugyanis lehetőséget biztosít számukra arra, hogy ilyen esetekben felmérjék az állat egészségi állapotát, és ennek függvényében eldöntsék, miként járnak el, nem lett volna szükség a minisztériumhoz fordulni. Szerinte világosan fogalmaz a törvény: a csendőrségnek és a körzeti állatorvosnak sürgősen közbe kellett volna lépnie, és altatólövedékkel véget vetni az állat szenvedésének.