A medvére akarják fogni

Dobói táj a galambfalvi útról
A szerző felvételei

Dobóban kicsit sűrűbbnek tűnik a csend, amikor a falu határát jelző táblát elhagyom, nyomomban süvít a pékség furgonja. Szerencsére leáll a pékség előtt, ami épp egy nappal korábban égett le. Szerencsére nem egészen.

Ráült valahogy a dráma erre a vidékre.

Még sűrűbbé válik a levegő, amikor a Székelyudvarhelytől 10 kilométerre található falu felső felében megállok, hogy egy szekéren söröző társaságtól megkérdezzem, hogy mit tudnak a múlt héten történt esetről, s vajon hogy jutnék ki a helyszínre.

– A medvetámadásról? – kérdezi vissza bátortalanul méregetve az egyik férfi. Semmit. Mi nem tudunk semmit sem, emeli szájához az üveget.

– De az biztos, hogy kocsival oda nem tud kimenni. Egyedül semmiképpen. Lemegyen a falun, egészen keresztül a patakon, s a legelső utca a kultúr után ki jobbra. Nem egészen bozótos, de van benne az is elég. Erdő veszi körül az egészet – írja le társával együtt az odavezető utat és helyszínt. Kiderül, hogy a két, szekéren ülő közül az egyik férfinak jó barátja, a másiknak távoli rokona volt az áldozat. Lelkemre kötik, ahogy egy másik környékbeli jó ismerősöm is, hogy ne menjek oda egyedül.

Az esetről magáról nem tudnak semmit, elég szomorú. Kérdezzem az édesapját.

Ne menj oda, ne csináld, hangzik el többször, csak aki mondja, nem tudja, hogy amit tiltanak, amiről le akarnak beszélni, mindig az a téma, az a gyanús, ott van valami, amit érdemes lehet megtudni, hogy fény derüljön részletekre, s kicsit jobban értsük a világot.

Bár nem lehet tudni, mi okozta a halálesetet, a helybeliek medvére gyanakszanak. Ülkei Zoltán, a bögözi polgármester aláírja azt, hogy sok a medve a környéken, de annak eldöntését, hogy mi történt, a hatóságokra bízza. Ő is azt mondja, nem lenne jó szerinte kimenjünk kérdezgetni az embereket, mert a képzelőerő ilyenkor szárnyra kap. Pedig már szárnyra van kapva.

Emberi maradványokat találtak a dobói erdőben.

Miért nem írnak erről? Se az újság, se az RMDSZ. Szégyen. – kérdezte egy olvasónk múlt héten Facebook-üzenetben. Kicsit késve olvastuk el az üzenetet.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!