A magyar kultúrát ünneplik, díjat adnak át

A magyar kultúra napja alkalmából többnapos rendezvénysorozatra készül Udvarhely január 17-e és 22-e között. Átadják ugyanakkor a Udvarhelyszék Kultúrájáért díjat, amelyet idén Bálint Irma nyugdíjas tanárnő vehet át.

Az ünnepi rendezvénysorozat programja a következő:

Január 17-én, szerdán 17 órától P. Buzogány Árpád Gergé halhatatlanná tétele című novelláskötét mutatják be a Művelődési Ház koncerttermében. A szerzővel Kelemen Endre beszélget. Csütörtökön, január 18-án két kiállításra is várnak: 17 órától nyitják meg a Képtárban a Spanyár 150 kiállítást, a 150 éve született Spanyár Pál képzőművész, rajztanár alkotásaiból, 18 órától pedig a Tárgyi anyanyelvünk című népművészeti kiállítást a Művelődési ház koncerttermében a 45 éves Udvarhelyszéki Népművészek Egyesületének tagjainak alkotásaiból.

Január 19-én, pénteken 18 órától a gyerekek munkáit bemutató Ügyeskezű cimborák kiállítást nyitja meg a Művélődési Ház oszlopos termében Simon Mária Tímea és Elekes Gyula, 19 órától pedig a Frici és Aranka filmet vetítik a Városháza Szent István termében, amelyet az alkotókkal való beszélgetés követ. Jegyek elővételben kaphatók a Művelődési Ház jegypénztárában.

Január 20-án, szombaton 19 órától Petőfi-potomság – Bálint Dani különös esete a költővel címmel az Udvarhely Néptáncműhely előadását nézhetik meg az érdeklődők a Művelődési Ház nagytermében. Jegyek elővételben kaphatók az Udvarhely Néptáncműhely jegypénztárában.

Január 21-én, vasárnap, 18 órától lesz a Gálaest, itt adják át az Udvarhelyszék Kultúrájáért díjat. Ünnepi koncerttel jelentkezik a Szentegyházi Gyermekfilharmónia, vezényel Haáz SándorÜnnepi beszédet mond Gálfi Árpád, Székelyudvarhely polgármestere, Biró Barna-Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke, és Szőcs Endre, az Udvarhelyszék Kulturális Egyesület ügyvezető elnöke.

Január 22-én hétfőn, a magyar kultúra napján, 11 órákor kezdődik a Te vagy a kultúra című esemény, amelyen udvarhelyszéki származású alkotókkal találkozhatnak IX-XII-es osztályközösségek a Művelődési Ház koncerttermében. Este a nagyteremben 19 órától Csinibaba színházi előadásra kerül sor, a nagyváradi Szigligeti Színház vendégjátékát nézhetik meg a zenés műfajok kedvelői. Jegyek elővételben kaphatók a Tomcsa Sándor Színház jegypénztárában.