A Madarasi Hargita illegális igluinak története

Forrás: Szentegyházi Polgármesteri Hivatal Facebook-oldala.

Néhány héttel ezelőtt arról posztolt Facebook-oldalán Lőrincz Csaba Szentegyháza polgármestere, hogy sikerül lebontatniuk azokat az iglukat a Madarasi Hargitán, amelyeket egy marosvásárhelyi cég illegálisan felépített 2020-ban, majd bérbe adta őket. 

Az üggyel kapcsolatban felkerestük Lőrincz Csabát, hogy meséljen az esetről: hogy történhetett ilyesmi, mi volt az ügy lefolyása, mire számíthatunk ezután. Azonban egy kétéves sztori helyett egy egészen az 1989-es rendszerváltásig visszanyúló történet bontakozott ki, aminek az illegális igluépítés lett a jelenbeli folyománya. 

Előbb tisztázzuk: kinek és mennyire van beleszólása abba, hogy mi és hová épül?

Itt két dolog van, felelte a polgármester, van a tulajdonosi kérdés, hogy ki a terület tulajdonosa, és van az adminisztrációs kérdés, hogy a telek adminisztratív szempontból melyik helységhez tartozik. „Nekünk adminisztrációs szempontból van beleszólásunk, zonális rendezési tervekkel meg tudjuk határozni, hogy a település adott részei milyen funkciót töltsenek be. Így egy ipari területre nem épülhet strand, egy lakóövezetbe pedig sportpálya”.

A Madarasi-Hargitán, Szentegyháza adminisztratív területén az a helyzet, hogy körülbelül két hektár területnyi beépíthető terület van, amire 20 éves városrendezési tervek vonatkoznak, de ezt leszámítva nincs más beépíthető rész. Számon tartanak egy közel 20 hektáros legelőt, amivel nem lehet csinálni semmit, beépítésre nem alkalmas, legeltetésre fenntartott külterület. Már az is illegális munkálatnak számítana, ha ott egy dombot kiegyenesítenének, mivel már nem a természetes formájában lenne a legelő.

Ugyanígy az erdőkkel sem lehet akármit tenni, „mert nem csinálhatsz sivatagot a Hargitából, illetve lehet, csak nagyon durva feltételekkel. A Nemzeti Erdőalap (Fondul Forestier Național) nyilvántartásában szereplő erdőket nem lehet csak úgy egyszerűen kivágni, és turisztikai célra használni a területet, minisztériumi rendeletek kellenének ehhez. Illetve a kivágott fák helyett négyszer annyi új fát kell ültetni”. 

Mi történt most?

Az iglus történet 2020 októberében indult, akkor iktatták be polgármesternek Lőrincz Csabát.

A cikk az előfizetőink számára folytatódik!

Ne maradj le a végéről! Már havi 15 lejért elolvashatod a cikkeink legjavát. Fektess be te is a szabadságba!