A lőszerek miatt a helyszínre vezényeltek egy SMURD-egységet is

Fotó: Hargita megyei katasztrófavédelmi felügyelőség.

Az elmúlt három hónapban Hargita megyében felfedezett, fel nem robbant világháborús lőszereket semmisítettek meg szerdán a megye katasztrófavédelmi felügyelőségének (ISU) tűzszerészei – írja WhatsApp-üzenetben a felügyelőség. A közlemény szerint a tusnádi katonai lőtéren robbantották fel ellenőrzött körülmények között a lőszereket, teljes biztonságban.

Elővigyázatosságból a helyszínre vezényeltek egy SMURD-egységet, illetve csendőröket és rendőröket is, akik a lőtér körüli 1.000 méteres körzetben biztosították a terepet.

Összesen hat lőszert semmisítettek meg: két 82 milliméteres kaliberű aknagránátot, egy védekező és három támadó kézigránátot.

A fel nem robbant világháborús lőszerek a rozsdásodásuk ellenére aktívak lehetnek, és tragédiákat okozhatnak, ha nem megfelelően kezelik őket. Ezekhez nem szabad hozzányúlni, és azonnal értesíteni kell a hatóságokat, mert megsemmisítésüket szakértőknek kell végezniük, ellenőrzött körülmények között. Nagyon fontos a gyerekeknek is elmagyarázni, hogy veszélynek teszik ki magukat, ha ezeket a szabályokat nem követik – hívta fel a lakosság figyelmét a katasztrófavédelmi felügyelőség.

A múlt évben Hargita megyében 1.659 különböző kaliberű lőszert találtak.