A lekötött pénzek felszabadítását kéri a hivatal

Másra kellene a pénz, erről próbálják meggyőzni a tanácsot az augusztusi ülésen.
archív felvétel

A székelyudvarhelyi önkormányzat a megszokottnál két héttel korábban, augusztus 13-án (csütörtökön) tartja rendes havi ülését, amelyet 14 napirendi ponttal hívott össze a polgármester.

Alig száradt meg a tinta a júliusban módosított költségvetésen, máris újabb kiigazításra készül a polgármesteri hivatal, ehhez kéri a tanács jóváhagyását.

A város 63 ezer lejt kapott a kormánytól a júniusi árvízkárokra, illetve mintegy 127 ezer lejnyi adományt a köztéri megfigyelőrendszer fejlesztésére, ezeket az összeget kellene befogadni a költségvetésébe. Az államtól további 207 ezer lejes támogatás érkezik a mezőgazdasági osztálynak.

A kiadási oldalon a polgármesteri hivatal újabb próbálkozást tesz arra, hogy ezer-ezer lejesre csökkentse (gyakorlatilag kivetesse) azokat a beruházási tételeket, amelyeket nem tudna megvalósítani a megadott 200-200 ezres keretösszegekből: a Kőkereszt-Szentimre-Iskola, a Mihai Eminescu-Dózsa György és a Sósfürdő-Budvár-Borsai rét zónák teljes felújítását. Ezeken kívül jelentősen megvágnák a terelőúti kereszteződés (Fások-Bethlenfalva) átalakítására vonatkozó büdzsét, 415 ezer lejről 245 ezerre.

A felszabadított összegek nagy részét, mintegy 600 ezer lejt a város utcáinak tatarozására fordítaná a városháza, a maradék 170 ezer lejből megemelné a keretet a csereháti lakások közművesítésére, az elektromos töltőállomásra, és egy energetikai tanulmányt is rendelne.

Pénzügyi vonalon napirenden van még az Urbana 2019. évi jelentése és a Városi Könyvtár díjszabása, illetve meghosszabbítanák a Bálint Trans Kft.-vel kötött közszállítási szerződést.

A helyi rendőrségnél átszerveznék az egyik állást, és emiatt új tisztségi jegyzék elfogadását kérik a testülettől. Miközben a közvagyon leltára bővülne két telekkel és egy épülettel (sportterem), a város magántulajdonából két csereháti területet is nyilvános árverésre bocsátana a hivatal.

Tisztáznák a Márton Áron, a Kőkereszt, a Városháza terek és az Orbán Balázs utca telekkönyvi helyzetét, ehhez a kataszteri dokumentációkat kellene, hogy elfogadja a tanács, akárcsak a Cserehát zóna területrendezési terveit.

A „szokásos” kategóriából szerepel még a listán: tanácsülés jegyzőkönyv elfogadása, ülésvezető-választás, víz- és csatornahálózathoz való hozzáférés megadása és ügyvédfogadás is.

Az ülés reggel 9-kor kezdődik a városháza Szent István-termében.