A lejárt személyid érvényessége meghosszabbodik

Klaus Iohannis román államelnök mai rendelete értelmében több intézkedés azonnali hatállyal ma délután életbe lépett. Például a lejárt dokumentumok érvényessége automatikusan meghosszabbodik a szükségállapot végéig. Ez a rendelkezés minden határidős közokiratra érvényes, nem kell tehát ezeket most cserélni, ráér a szükségállapot végeztével. Ugyanígy a fogyatékosságot igazoló bizonyítványok és minden gyermekvédelmi, valamint fogyatékos védelmi bizottság által kiadott okirat érvényes marad a szükségállapot végéig.

A rendelet kötelezi az online ügyintézést, ahol csak lehet, így a szociális jellegű juttatások igénylését online formában is be lehet nyújtani. A helyi Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség is (APIA) április 6-ig (a helyzet függvényében további hosszabbítási lehetőséggel) szünetelteti az ügyfélfogadást. Ebből kifolyólag a hivatal mezőgazdasági irodája sem fogad ügyfeleket április 6-ig (a helyzet függvényében hosszabbítási lehetőséggel) az APIA-támogatáshoz szükséges igazolások kibocsájtására.

Az udvarhely.ro közleménye szerint a Székelyudvarhely erdőt telepít program kezdése elhalasztódik április 17-ig (a helyzet függvényében hosszabbítási lehetőséggel).

A következő időszakban várhatóan intézkedések születnek a gyógyszer- és alapélelmiszer-árak, illetve az áram, víz, gáz díjának felső határainak korlátozására.