A legtöbb tüzet télen a kémények okozzák

Minden évben a hideg évszakban a tűzesetek egyik leggyakoribb oka a kémény, ami nincs megtisztítva a koromtól, sérült, esetleg nem megfelelően elhelyezett, vagy nincs megfelelően szigetelve – írja közleményében a Hargita megyei sürgősségi esetek felügyelősége (ISU). 

Az idei év elejétől február 7-ig a Hargita megyei katonai tűzoltóság 26 bevetést hajtott végre szerte a megyében lakásokban és háztartásokban, a koromtól nem tisztított, hibásan elhelyezett vagy a tetőszerkezetben lévő éghető anyagoktól hőtechnikailag nem védett kémények miatt, 65%-kal többet, mint a tavalyi év azonos időszakában, áll a közleményben. 

Hozzáteszik, a legutóbbi, ilyen körülmény okozta vészhelyzet február 6-án este, 19 óra körül történt Székelyudvarhelyen, a Telekpataka utcában. A helyszínre a Székelyudvarhelyi Tűzoltóság legénysége szállt ki, két tűzoltóautóval, és sikerült megakadályozták, hogy a tűz továbbterjedjen és anyagi károkat okozzon.

A közleményben kitérnek arra, milyen szabályokat kell feltétlenül ismerni és betartani ahhoz, hogy megvédjük otthonainkat egy esetleges tűzesettől és elkerüljük a tragédiát: 

A kiemelt kép illusztráció.