A legfiatalabb és az egyetlen női jelölt

Fotó: GÁL BARNA

Újszékely vagy Etéd nem tudja azt adni, mint New York. De fordítva is igaz. Meg kell látni a szépet és jót környezetünkben – mondta Mezei János, az Erdélyi Magyar Szövetség megyei tanácselnökjelöltje azon a csütörtöki sajtótájékoztatón, amelyen az etédi és újszékelyi polgármesterjelöltjüket mutatták be. 

Elsőként a pártszövetség egyetlen női udvarhelyszéki jelöltjét, Bereczki Ildikót konferálta fel Mezei. Elmondta, Etédről mostanában sok rossz hírt kaptunk, a megye első koronavírus-gócpontja volt a település, ezért nagyobb figyelmet kapott az elmúlt időszakban.

Küsmödi kihívás

– Ildikó úgy döntött, hogy felvállalja: színesíti csapatunkat. Ha azt az ambíciót, lendületet átviszi a község vezetésébe, amivel ide érkezett, akkor garantálom a fejlődést Etéden. Nőiességével más lehetőségeket teremthet. Harminc éve RMDSZ-es vezetés van a községben, az emberek még mindig nem látják a fényt az alagút végén – mondta az elnökjelölt.

Bereczki Ildikó küsmödi származású, korábban Marosvásárhelyen élt, hétvégenként látogatott haza szülőfalujába. Pillanatnyilag egy üzletláncnál dolgozik, előtte évekig banki alkalmazott volt. Közéleti tevékenységet ezidáig nem folytatott.

Szőcs Lászlónál összeférhetetlenséget állapított meg az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) 2018-ban, a prefektúra a bíróság döntése miatt megszüntette az etédi RMDSZ-es polgármester mandátumát. Azóta választott képviselő nélkül maradt a község. Polgármesteri teendőkkel megbízott alpolgármesterként vezette a községet Nagy Endre, később Szilveszter Attila. Jelenleg Tiboldi Elek látja el ezeket a feladatokat. A helyhatósági választásokon Szilveszter Attila indul szeptemberben az RMDSZ színeiben.

– Szeretek csapatban dolgozni, felelősséget igénylő pozícióban dolgoztam munkahelyeimen. Terveztem, hogy nyugdíjas koromban hazaköltözöm, erre korábban sort kerítettem, lemondtam a marosvásárhelyi életemet, átszerveztem a dolgokat magam körül, elfogadtam a küsmödi kihívást. A falu örömmel fogadta döntésemet, végre legyen Küsmödről is polgármester. Érzem a hátam mögött lévő támogatást, a csapat támogatását, tolnak előre engem – beszél motivációiról az etédi jelölt.

Legfontosabb teendőjének a vízvezeték és kanalizálás kivitelezését tartja, de a telefonhálózat kiépítésére is hangsúlyt fektetne, mivel „nehezen elérhetőek a települések”. A kultúra támogatója lenne megválasztása esetén, odafigyelne a helyi értékekre: a kőrispataki szalmakalapra, az énlaki templomra, vagy akár a küsmödi harangláb turisztikai célú kihasználására.

Mezeivel egyetértenek abban, hogy a természeti és építészeti örökség gazdasági lehetőséget teremthet az egyszerű ember számára is, azonban ehhez szükség van az infrastruktúra fejlesztésére is, hogy könnyebben elérhessék a turisták a községet, és a programszervezés tekintetében is előre kell lépni, bevonva a lakosságot, ez anyagi juttatást hoz mindenkinek.

Kérjünk harminc évet a közösségtől, hogy bizonyítsunk

Van benne tűz, lát magában erőt, friss lendületet – ezekkel a szavakkal kezdi Mezei a újszékelyi jelöltjük bemutatását. Szabó Ottó Székelyszenterzsébeten született, jelenleg is itt él. A maga 25 évével a környék legfiatalabb polgármesterjelöltjének számít. Magánvállalkozást vezet, korábban édesapja családi vállalkozásában is dolgozott. 

– A fiatalság megkapaszkodása, itthonmaradása nagyon fontos, ezért is jó példa Ottó, aki kézbe veszi a jövőjét, tesz magáért és a közösségéért. Tervek kellenek, és harminc év a közösségtől, hogy bizonyítsunk. Az első fecske jeleníti meg a tavaszt, ha integratív a személyisége, akkor sikerülhet megszólítani a községben élő különböző szemléletű embereket – mondja Mezei jelöltjükről.

Információink szerint a községet jelenleg vezető Balló Zoltán indul a harmadik mandátumáért az RMDSZ színeiben. Rajta kívül megméreti magát az alsóboldogfalvi, függetlenként induló  Vida Zsombor is. Ez azt jelenti, hogy a község mindhárom települése indít polgármesterjelöltet. Legalább egyet.

Régen nem látott összefogásról beszél Ottó. Elmondása szerint a legalapvetőbb problémák jellemzik a községet: nincsenek járdák, sáncok építve, nagyon rossz az utak minősége. Említ egy bizonyos kanalizálási projektet, amit nem adtak használatba, ezt tartja a legsürgősebb teendőjének. Tervei között szerepel a közvilágítás korszerűsítése, sportesemények, rendezvények szervezése. Fájlalja, hogy a községben nincs alkalmas köztér sportolásra.

– 2019 őszén elkészítettek egy sportpályát Szenterzsébeten, ami azóta sem volt átadva. Mi ennek az oka? Azokon múlik, akik jelenleg a községet vezetik, akik vagy nem hajlandók, vagy nem szeretnének tenni a községünkért. Autót vásárolva tapasztaltam meg, hogy járhatatlan az út felénk. A fiatalság ilyen körülmények között nem fog itthon maradni. Pozitív dolognak tartom, hogy sikerült elérni a három kilométeres útszakasz leaszfaltozását – jegyzi meg.

A találkozó végén Mezei elmondta, jövő héten bejelentik a pártszövetség székelyudvarhelyi polgármesterjelöltjét is.