Hazahozzák a kint rekedt román állampolgárokat

A külügyminisztérium csütörtökön lehetővé tette 101 román állampolgár hazatelepítését Portugáliából, 114-ét a Spanyolországhoz tartozó Teneriféről és 42-ét Marokkóból.

A szaktárca Agerpresnek küldött közleménye szerint a külügyi és a szállítási minisztérium közös erőfeszíteseket tesz annak érdekében, hogy az ideglenes jelleggel külföldön tartózkodó és a koronavírus-járvány előidézte helyzet folytán ott rekedt román állampolgárokat hazahozza. 

Ugyanakkor külföldön élő román állampolgárokat arra szólították fel, hogy szigorúan tartsák be a befogadó állam által hozott intézkedéseket és javaslatokat, azt is hangsúlyozták, hogy jelenleg nem ajánlott hazalátogatniuk, mert az itthon lévők biztonságát is veszélyeztetnék, illetve az utazás során is akadályokba ütközhetnek – írja az Agerpres.

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 20-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!