A külföldi karmestereknek is bejött az udvarhelyi zenekar

Veress Viktória vezényel, fotó: az Allegra BaRock Orchestra Facebook-oldala

Idén első alkalommal szervezte meg Vivat Musica elnevezésű nemzetközi versenyét a Dinu Lipatti bukaresti zenei középiskola. A verseny zenekari kategóriájában a székelyudvarhelyi Allegra BaRock Orchestra is részt vett.

A Palló Imre Művészeti Szakközépiskola zenekara kategóriájában 11 másik zenekarral kellett, hogy versenyezzen. Veress Viktória zenekarvezető, az iskola hegedűtanára benevezés előtt pár nappal szerzett tudomást a versenyről, és úgy döntött, az ijesztő követelmények ellenére – sok papírmunka, szülői beleegyezések a versenyművek YouTube-on való publikálása miatt – belevágnak.

Végül minden gördülékenyen ment, inkább a második mű kiválasztásával akadtak el. A zenekar specialitása a filmzenék feldolgozása, és úgy sejtették, hogy a francia, spanyol, moldáv, angol és román karmesterekből álló zsűri konzervatívabban bírálja ezeket. 

Ezért is lett az egyik versenymű egy klasszikus: a Sibelius Andante Festivo, amit az egyik zsűritag személyesen is megdicsért, és a zenekarvezető feltételezése, hogy a filmzenét nem értékelik annyira, beigazolódott. A másik előadott mű Thomas Bergersen Evergreen című alkotása volt, a két előadásra kaptak egy pontszámot. „Ez új, modern zene, és hogyha meg akarjuk szerettetni a közönséggel és a diákokkal, akikből később közönség lesz, muszáj modernizálódnunk és olyan zenét is játszanunk, amit mindenki szeret. Valljuk be, hogy sokaknak a klasszikus zenét eléggé nehéz két órán keresztül hallgatni” – vélekedik Veress Viktória. 

 A zenekar végül harmadik helyezést ért el kategóriájában.

A közönség is lájkolta

Közönségdíjat is osztottak kategóriánként a legtöbb lájkot gyűjtő zenekaroknak. Az Allegra BaRock Orchestrának 485-öt sikerült összegyűjteni, ami a második helyre volt elég, hiszen az őket megelőző aradi zenekar több mint kétezret gyűjtött az ottani közösségi összefogásnak köszönhetően. 

Veress Viktória szerint azonban, ha már van 485 ember, aki a zenekart kedveli, az nagyon jó. „Van egy réteg, akik szeretik a zenénket, támogatnak, mindig tovább osztják a bejegyzéseinket, és nem utolsó sorban az iskola is mindig támogat. Ha valamit kigondolunk, partnerek. Sokkal jobb, hogy ez nem egy konzervatív iskola, mert így játszhatunk minden típusú zenét, köztük modern és filmzenét is a klasszikusokon túl” – mondta.

Hogy milyen díjakban részesülnek, arról egyelőre nem értesítették őket, de a zenekarvezető szerint a nemzetközi zsűri elismerésének is örülnek. A most létrehozott YouTube-csatornán történő megtekintések miatt sem mindegy – tette hozzá. A versenyen a járványhelyzet miatt idén régebbi felvételeket is elfogadtak, az általuk feltöltött klasszikus mű egy tavalyi koncertfelvétel, az Evegreent azonban idén, egy márciusi zenekari próbán vették fel.

„Nehéz idők voltak, sokszor tanultunk online, nem is találkoztunk hónapokig és mégis pár hét alatt össze tudtuk hozni, hogy versenyképesek legyünk” – mondta. A járványhelyzet miatt főleg online tartották a próbákat, sokszor egyenként meghallgatva a diákokat, és így dolgozták ki a művet. „A net valakinél jobb, valakinél rosszabb, más sávszélességű. Amikor zöld besorolásban voltunk, akkor tudtunk élőben próbákat tartani. Reméljük, hogy jövő héttől együtt lesz a teljes zenekar, nem csak a nyolcadikkal és tizenkettedikkel tudok élőben találkozni, mert így nincs meg az együtt zenélés élménye” – mesélt a időszak nehézségeiről Veress Viktória, aki reménykedik, hogy június közepén, vagy második felében már koncertet is tudnak adni az Allegra BaRock Orchestrával.