A közönség is beszállhat a művészek játékába

Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu négykezes zongoraestjére várnak kedden, szeptember 20-án este 18 órától a városháza Szent István termébe, ahol a művészeket elkísérő Amalia Szűcs–Blănaru zenetanár, muzikológus előadását is hallhatják az érdeklődők. A belépés ingyenes.

A művészek a dicsőszentmártoni születésű, Kossuth-díjas magyar zeneszerző, Ligeti György összes, négykezes zongoraművét és a Szimfonikus költemény 100 metronomra című alkotását mutatják be. Előbbit Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu zongoristák előadásában, a másodikat egy interaktív művész-közönség együttműködésben.

A metronóm egy zenei időmérő eszköz, mely a beállított gyakorisággal kattog, így a zenedarab lejátszásához biztosítja a meghatározott tempót.

Amint a címből is kitűnik, a metronómok száma százas nagyságrendű, a rezgési sebességet előre beállítják és egyszerre működtetik az előadók (a három művész és a teremben lévő önkéntesek), akik a karmester (az egyik művész) utasítására indítják el ezeket. 

A szervezők arra kérik a közönséget, hogy aki teheti, hozzon magával  metronómot – mechanikus, elektronikus vagy digitális (telefonon) –, hogy részese lehessen a színpadi bemutatónak.

Corina Răducanu és Eugen Dumitrescu 2005 óta alkotnak zongorapárost. Több mint 200 hangversenyt tartottak Bukarestben és 60 városban az országban és külföldön.

Mindketten a Bukaresti Nemzeti Zenemûvészeti Egyetemen diplomáztak, majd itt végeztek doktori és posztdoktori tanulmányokat. Corina Răducanu a bukaresti Dinu Lipatti Nemzeti Mûvészeti Kollégium zongoraszakán tanít, Eugen Dumitrescu pedig a bukaresti Mozartinno Zene- és Kreativitás Mûhely alapítója és tanára. A mostani projektet a Klavier ART Egyesület és a román Nemzeti Kulturális Alap (AFCN) finanszírozta, a cél a kortárs zene bemutatása és népszerűsítése Ligeti György alkotásain keresztül.