A Környezetőrség leállította az Urbana biomasszás kazánját

Nem felel meg a normáknak a kibocsátás.
Fotó: Facebook – Garda de Mediu Harghita

Felfüggesztették az Urbana Rt. környezetvédelmi engedélyét, mert január óta nem sikerült kiküszöbölnie a légszennyezést a biomasszás kazánjánál – közölte a Hargita Megyei Környezetőrség.

A lakossági panaszok nyomán végzett mérések azt mutatták: a kibocsátott légszennyező anyagok meghaladták a környezetvédelmi engedélyben megszabott értékeket, ezért ezt felfüggesztésre javasolta a Hargita Megyei Környezetvédelmi Ügynökségnél.

A Környezetvédelmi Ügynökség 60 napos határidőt szabott meg a korszerűsítésre, de mivel ez sem történt meg, a Környezetőrség múlt heti ellenőrzése nyomán 6 hónapra felfüggesztették a vállalat környezetvédelmi engedélyét.

A kifogásolt hőközpont nem működhet mindaddig, amíg a működtetője meg nem hozza a szükséges intézkedéseket, és be nem bizonyítja, hogy a kazánok a szabványok szerint tudnak működni.

A januárban kapott bírság kapcsán Hadnagy Gábor, az Urbana vezérigazgatója azt állította, hogy az kivételes eset volt, de nem tudják garantálni, hogy nem fordulhat újra elő, illetve nincs is amire lecseréljék a felszerelést, mert „ez a jelenlegi csúcstechnika”. Állítása szerint a felfüggesztés nem akadályozhatja a távfűtést, mert csak a biomasszás kazánról van szó, nem az egész rendszerről.

A biomasszás kazán leállítása azért is különös, mert az ünnepélyes átadáskor Ráduly Mihály akkori Urbana-igazgató azt állította: „Olcsóbb, hatékonyabb és környezetbarát is, hiszen az előzetes próbaüzem során bebizonyosodott, hogy a kibocsájtott füstmennyiség csekély és korántsem szennyezi a környezetet annyira, mint a földgázból származó égéstermék”.

Az Urbana Rt. udvarán levő kazánházban 2010 októberében Bunta Levente akkori polgármester személyesen indította el a lengyel gyártmányú biomasszás kazánt. A beruházás költségei nem is kevés, összesen 1 millió 800 ezer lejt tettek ki – az összeget pályázati pénzekből és a helyi költségvetésből finanszírozta az önkormányzat.

Az alternatív megoldást kínáló, télen a távfűtésbe, nyáron a meleg víz előállításába „bepótoló”, azaz a gázzal való hőenergia előállítást részben kiváltó biomasszás tüzelésű kazán előnyeit a Bethlen 2-es kazánházhoz tartozó 730 lakrészben élő családnak (körülbelül 2500 személynek) szánták. (a régi uh.ro oldaláról)