A kormány azt vizsgálja, min spórolhat, az USR szerint kamuznak

Nicolae Ciucă miniszterelnök kedden megerősítette, hogy a költségvetés kiegyensúlyozásáról szóló hétfői koalíciós egyeztetéseken megvitatták az államfő bérénél magasabb fizetések megadóztatására vonatkozó javaslatot, de erről nem született döntés – számol be az Agerpres hírügynökség.

A Iaşi-ban nyilatkozó kormányfő kifejtette, hogy ezt az intézkedést addig nem kívánja kommentálni, amíg a pénzügyminisztérium nem dolgozza ki a részleteit, azt azonban hangsúlyozta, hogy nem egy többletadó bevezetésére, hanem az államfő fizetésénél (az Antena3 szerint nettó 14.700 lej/hó) magasabb közalkalmazotti bérek nagyobb mértékű megadóztatásáról hangzott el javaslat a koalíciós egyeztetéseken. Elmondása szerint arról nem tárgyaltak, hogy az intézkedést alkalmazzák a magánszektorban is.

A miniszterelnök szerint erre azért van szükség, mert szándékukban áll jobban gazdálkodni a költségvetéssel, hisz az első negyedévben 4,5 milliárd lejes volt a hiány, és a kormány az év végén nem szeretné túllépni a deficitcélt.

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu leszögezte, nem volt szó a koalícióban sem a közalkalmazotti fizetések csökkentéséről, sem a jövedelmek befagyasztásáról, azonban mérlegelik annak a lehetőségét, hogy adóztassák meg az állami fizetést a nyugdíjjal halmozó alkalmazottak jövedelmét, ha az meghaladja az államfő bruttó fizetését, ami hozzávetőlegesen 25 ezer lej. „llyen esetekben indokolt többletadót kiróni, mert két állami jövedelemről van szó” – magyarázta, megerősítve, várják a pénzügyminisztérium álláspontját az ügyben.

Mint elmondta, a fizetés és a nyugdíj halmozását sürgősségi kormányrendelettel nem lehet megtiltani, ez csak törvénnyel valósítható meg, de így is alkotmányossági aggályokat vet fel az eljárás. Ezt a lehetőséget tehát még vizsgálják, és ha nem sérti az alaptörvényt, elfogadnak egy ilyen jogszabályt.

Hozzátette, jelen helyzetben indokoltnak tartja a létszámstopot is a közszférában. Meglátása szerint az új munkaviszony létesítésére vonatkozó tiltásnak a teljes közszférára ki kell terjednie, csak az egészségügy és az egyedinek számító álláshelyek képezhetnek kivételt ez alól. A már meghirdetett versenyvizsgákat is leállíttatná Ciolacu, elképzelése szerint csak azokra nem vonatkozna a tiltás, amelyek esetében legalább egy vizsgát már megtartottak.

Kamu?

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szerint igen. Közleményük szerint miközben a fizetések befagyasztásáról és az adók emeléséről beszél a PSD és a PNL, 200 új állást hoznak létre a közszférában, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóságnál (ANPC).

Az ellenzéki párt keddi közleménye szerint más alkalmakhoz hasonlóan, amikor „lopva” akartak bevezetni új szinekúrákat, bérpótlékokat vagy fizetésemeléseket, a PSD és a PNL most is sürgősségi kormányrendelethez folyamodott, amelynek az elfogadásáról szóló törvénytervezetbe belefoglalták a fogyasztóvédelmi állások számának növelését.

Az USR azt is állítja, hogy a képviselőház plénuma „szinte összes ülésén” megvitat állami kiadásokat növelő törvényjavaslatokat. „Jelenleg a képviselőház már csak egy lépésre van attól, hogy szavazzon a következő törvényjavaslatokról: új különnyugdíjak bevezetése a Számvevőszék alkalmazottainak, fizetésemelés és bónuszok a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) és a Vidéki Beruházásokat Finanszírozó Ügynökség (AFIR) alkalmazottainak; a prefektúrák alkalmazottainak béremelése” – hívják fel a figyelmet.

Kiemelt fotó: a román kormány Facebook-oldala