A kórháznak már megjött az angyal

Egymást érték az ajándékcsomagok az őszi hónapokban. Mire elég, mire nem?
Fotók: a kórház Facebook-oldaláról, az utolsó a szerző felvétele.

Egymást érték az utóbbi héten a hálaüzenetek a kórház Facebook-oldalán, ezúttal nem a városlakók részéről, hanem az intézmény köszönte meg a több irányból is érkező adományokat.

A Lions Clubtól érkező két dialízisgépet leszámítva, amelyekről csütörtökön beszámoltunk, az adományok elsősorban a koronavírus-járvány leküzdéséhez nyújtanak segítséget az udvarhelyi egészségügyi központnak: új lélegeztetőgépek, oxigén-koncentrátorok, korszerű ágyak az intenzív osztályra, maszkok, gyógyszerek érkeztek.

Mivel az adományokról csak pár sorban számoltak be, a kórház vezetőségéhez fordultunk, hogy megtudjuk: hogyan sikerült összehozni ezeket; melyik mire való; mire elég a jelenlegi mennyiség, van-e szükség többre, egyébre az optimális működéshez, vagy éppen a legrosszabb forgatókönyvhöz; van-e gond valamely eszköz, gyógyszer, más szer készletével, a beutalt beteg magának kell-e biztosítson valamit.

Előrehozott karácsony

A MOL Románia és a Polgár-Társ Alapítvány visszatérő partnernek számít, a tavalyi támogatásuk után szeptember elején jelentette a kórház, hogy három modern, intenzív terápiás ellátásban használható ágyat, valamint két lélegeztetőgépet adományoztak, mindezeket már akkor használatba helyeztek a legsúlyosabb állapotú betegek kezelésére.

Az október 27-én folytatódó jótékonysági hullám következő mozzanata az SZKA – Székelyudvarhelyi Közösségi Alapítvány támogatása volt, ők sem először adakoznak, ezúttal egy oxigén-koncentrátort szereztek be, amit azonnal hasznosítani lehetett egy súlyos légzési elégtelenséggel küzdő betegnél. Hat másik oxigén-koncentrátor november elsején érkezett a sürgősségi esetek felügyelőségétől (ISU) egy országos program keretében. Ezekre az igényt maga a kórház is megfogalmazta már korábban, közölték.

Ezek a készülékek hasonló légzéstámogatást tudnak biztosítani a koronavírusos betegek számára, mint a fali oxigénmaszk, viszont hordozhatóak, így igény szerint tudják mozgatni azokat a különböző osztályok között. Ez a szempont különösen fontos most, amikor a járvány kitörése óta a legtöbb oxigénre szoruló beteget kezelik, magyarázták.

Az orvosigazgató útbaigazítja a magyarországi küldöttséget.

A legnagyobb volumenű szállítmányt október 29-én reggel vették át a magyar külügyminisztérium egész Erdélyre szóló segélykaravánjától, ami “szerencsésen találkozott” az előre leadott kéréseikkel. Így Udvarhelynek hat új lélegeztetőgép, 200 ehhez tartozó maszk, valamint 400 doboz Favipiravir antivirális készítmény jutott.

A tőlük kapott lélegeztetőgépek „különösen nagy segítséget” jelentenek, hiszen az invazív és non-invazív lélegeztetési mód mellett úgynevezett high flow, vagyis oxigénterápiás funkcióval is bírnak. Ezek a készülékek is hordozhatóak, így – a betegek állapotától függően – a különböző osztályokon is tudják használni ezeket, nem csak az intenzíven. 

Mire elég mindez?

Eddig volt összesen 16 saját gépük, komodátusban (ingyenhasználatban) kettő a Szent Pió Alapítványtól, plusz hat a legutóbbi donációból. Koncentrátorokból van 19 saját, plusz a 7 új. 

– Mondjuk úgy, hogy megvagyunk, de vannak olyan osztályok, mint a fizioterápia, ahol Covid-osztályt is bevezettek, ott nincs vezetékes oxigén, ezért még volna szükség tizenöt-húsz koncentrátorra, ha a legrosszabb forgatókönyvet vesszük – ismertette a helyzetet dr. Szöllösi Attila orvosigazgató.

A szükségszint ugyanis folyamatosan változik, teszi hozzá, mert van olyan beteg is, aki tüdőgyulladásos, de jó a légzésszaturációja. Ha viszont leesik, egyből kell az oxigénmaszk. Ha pedig a helyzete tovább rosszabbodna, már kell a high flow funkciós gép, amilyen a magyar kormánytól érkezett. Ez egyfajta preintenzív kezelést biztosít, mikor már nem elég a koncentrátor, és kell egy nagyobb hozammal működő gép. Ebből is volna még szükség körülbelül ugyanennyire (15).

Viszont, amíg a koncentrátort akár otthon is lehet használni, az intenzíven használt lélegeztetőgépek mellé személyzet és hely is kell, ennél pedig a limitet elérték létszámban és térben is (10 ágy).

Ami a gyógyszereket illeti,

az említett Favipiravir egy antivirális tabletta, amit nem kifejezetten koronavírusra fejlesztettek ki, de ezt vezették be az enyhébb tünetekre. “Nincs is olyan, kifejezetten Covid-gyógyszer, ha az oltást nem számítjuk”, jegyezte meg dr. Borka-Balás Attila kórházmenedzser.

Ebből a gyógyszerből szerencsére nincsen hiány, nem úgy mint az intravénás, jóval erősebb Remdesivirből, amiért az egész országban, a világban is közelharc folyik, mondták. Akárcsak a Tocilizumabért, amely a védekezőképességet erősíti, a gyulladást csökkenti, ebből Olaszországból kaptak néhány flakonnal. Ugyanebből a célból még monoklonális antitesteket használnak – avattak be.

Adományozók ezek beszerzésében nem is tudnak segíteni, mert nincs n változat, nem is lehet szabadon hozzáférni, sokszor egyetlen gyártó van, az ő kapacitásán múlik. Országos szinten pedig központosított beszerzés és kiosztás működik, azaz kórházon belül megállapítják, hogy mire van szükség, ezt a közegészségügyi igazgatóságnak (DSP) közlik, és úgy kapják, ahogy az érkezik a központból – magyarázta a kórházigazgató.

Hogy a fekvőbetegeknek mit nem tudnak biztosítani, hirtelen nem jutott eszükbe semmi, de afelől biztosítottak, hogy folyamatos a kommunikáció az asszisztensek és a beteg hozzátartozói között, mindig átadnak egy-egy listát mielőtt a beteg befeküdne.

Mire lenne még szükség?

Folyamatosan és gyorsan amortizálódnak a gépeik, felszerelések, egy véget nem érő folyamat, három napig tudnánk beszélni róla – válaszolta dr. Borka Balás, egy 2010-ben vásárolt CT-kabin említve példaként. Annyira elavulttá vált, hogy nem érte meg javítani, pedig a könyvelésben még le sem volt amortizálva, mondta róla. Egyébként az épület állagának megőrzésében, felújítási munkálatokban segítettek rajtuk még vállalkozók, ki ajtóval-ablakkal, más csövekkel, kazánnal vállalt részt benne.

Aki esetleg segíteni szeretne a kórháznak, kérik, forduljanak hozzájuk, előzetesen egyeztessenek, hogy lehetőleg ne olyasmi érkezzen, amire nincs feltétlen szükségük.

A korábbi adakozásokról

Gyűjtenek a városi kórháznak – az SZKA korábbi akciója

Átadták a Mexikóból vett lélegeztetőgépeket (videó) – magánszemélyek, helyi vállalkozók adománya

S ne feledjük azt sem, amikor a (korábbi) kórházvezetőség nem fogadta olyan tárt karokkal az adományokat.