A kórházban derült ki, hogy van egy amerikai nagybácsija. Aki nagynéni

141 doboznyi adományt kapott a városi kórház Amerikából.

A minneapolisi Creative Cultural Exchange képviselője, Katona Csilla, az átadáson elmondta, főleg fogyóanyagok vannak a dobozokban, olyan orvosi kellékek, melyeket az amerikai kórházak nélkülözni tudnak, és adományként elküldenek. A minnesotai magyarok évente kétszer küldenek hasonló adományt, eddig főként magyarországi és határközeli kórházakba.

Két éve keresték meg Grauzer Csilla tiszteletbeli konzult, a program lebonyolítóját, hogy mi lenne, ha ide Udvarhelyre is küldenének csomagokat. Felvették a kapcsolatot Lőrinczi Csaba orvosigazgatóval is, aki pozitívan reagált a megkeresésre, így a konzulasszony tavaly ősszel idelátogatott, felmérte a terepet, és megállapodtak abban, hogy kísérleti jelleggel 30 csomagot küldenek ide. Végül a 30-ból 141 lett, mert a Kárpátaljára szánt szállítmányt az ottani politikai viszonyok miatt, nem tudták átvinni a határon, és idehozták.

A csomagok útja hosszú volt, novemberben érkeztek Magyarországra, ahol a Máltai szeretetszolgálat segített az adómentes vámolással, aztán egy szatmári kitérővel most érkeztek ide.

Az átadásnál a kórház részéről Fazakas Zsuzsánna ápolási igazgató vett részt. Elmesélte, hogy a megkeresés után egy listát készítettek az igényekről a kórház osztályainak a segítségével, ennek alapján lettek összeállítva a csomagok.

Régebb több adományt kapott a kórház, most már nem divat ez. Voltak idők, amikor nagyon fontosak voltak ezek az adományok, mert nagy volt a nincstelenség. Most már mindent be lehet szerezni, de attól még jól jönnek az adományok, és mindent fel tudnak használni, amit az amerikaiaktól kapnak.

Az átvételnél belenéztünk néhány csomagba, a felhozatal nagyon változatos volt. Ortopédiai térdvédőktől kezdve, fáslin és injekciós tűkön keresztül, intubált betegek orális higiéniai szettjéig, azaz fogkeféig – minden volt bennük.

A következő amerikai szállítmány nyáron esedékes, de abból valószínűleg az udvarhelyi kórház nem fog kapni, mert Kárpátaljára küldik a részét, amennyiben javul a politikai helyzet.

Â