A kolozsvári BBTE maradt a hazai egyetemi rangsor élén

A kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) – ötödik éve zsinórban – áll a romániai egyetemek rangsorának az élén. Az egyetem közleményére hivatkozva az Agerpres hírügynökség arról számol be, hogy a 97 romániai egyetem közül csak 28 állami egyetem jelenik meg a különböző nemzetközi ranglistákon, ez a 2019-es adathoz képest csökkent, akkor harminc ilyen intézmény volt.

Az Egyetemi Metarangsort 2016-ban az oktatási és kutatási tárca kezdeményezte, majd az Ad Astra Kutatók Egyesülete vitte tovább. A rangsor a romániai egyetemek hierarchiáját állítja fel a felsőoktatási intézmények nemzetközi szinten való szereplése nyomán, derül ki a BBTE hétfőn kiadott közleményéből. A teljes idei listát ide kattintva tekintheted meg.

„A romániai egyetemek különböző pozíciókat foglalnak el az egyetemek nemzetközi rangsoraiban. Bizonyos szintű ingadozás figyelhető meg a rangsorok között, az Egyetemi Metarangsor tehát szükséges az ezen rangsorok összesítéséből származó biztosabb következtetés levonásához. Természetesen örömmel tölt el, hogy a BBTE az ötödik egymást követő évben foglalja el az ország első helyét itt! És gratulálok tudományos közösségünknek!” – idézi a közlemény Daniel David egyetemi tanárt, a BBTE rektorát, aki egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a romániai egyetemek elkerülhetetlenül visszafejlődnek, és legjobb esetben a középszerűség övezetében találkoznak, ha nem lépnek életbe mihamarabb az akadémiai versenyképesség támogatására kidolgozott politikák.