A kő marad, de jelentkezz, ha fáj a fogad!

Fotók: Dr. Hermann Örs archívuma, és a polgármesteri hivatal honlapja

Kik dolgoznak és milyen felszereltséggel a sürgősségi fogászati ügyeletben? Hogyan történik a fogászok bérezése? Mi számít sürgősségi esetnek? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ Dr. Hermann Örssel, a Hargita Megyei Fogorvosi Kollégium elnökével, aki még március 15-én Facebook-bejegyzésben kérte kollégáit, hogy önként függesszék fel tevékenységüket. „Sürgősségi ellátás indokolt esetben végezhető, ennek módját helységenként kell megszervezni” – állt bejegyzésében.

Székelyudvarhelyen a városháza válságstábjának megkeresésére március 24-én el is indult az ügyelet, huszonegy fogorvos váltja folyamatosan egymást, önkéntes alapon működött, hogy ki csatlakozott a sürgősségi ellátáshoz és ki nem. Naponta két orvos dolgozik egyszerre és három fogorvosi rendelő áll a rendelkezésükre, ezek mind a Villanytelep utcában. Az orvosok egy asszisztenssel dolgoznak, ő szintén önkéntes alapon vállalta az ügyeletet, „és ő dolgozik a legkeményebben tulajdonképpen”. Kilenctől kettőig tart a rendelés.

Fogászati beavatkozásra a 0733 313 002-es telefonszámon kell bejelentkezni, itt döntenek arról, hogy mi az, ami ellátást igényel ebben az időszakban is.

A fogorvos kifejtette, ők is emberek és próbálják megérteni a pácienseket, de van, amivel szigorúan tilos foglalkozniuk, a fertőzés elkerülése érdekében nem is szabad engedményeket tenniük.

„Csak olyan dolgokkal kell menni,

amik nem bírnak halasztást, és gyógyszerrel nem megoldhatók, mert van olyan fájdalom, amire csak gyógyszert tudunk mi is ajánlani.

A fogkőleszedés például tilos, mert egy olyan beavatkozás, ami a legtöbb aerosolt generálja. Ultrahanggal működik, azt meg vízzel hűtik. Az ultrahang, ahogy találkozik a vízzel, mikroszemcséket, permetet képez, ami a szájból egyből kihatol a rendelő levegőjébe, s az az egyik elsőszámú veszélyforrás. A turbina ugyanígy, a fúró 200.000-es fordulaton forog, és ugyancsak vízhűtéses, az is ugyanilyen permetet képez. Mindkettő kifejezetten tilos” – magyarázta. A turbinát egyébként több beavatkozáshoz is használni kellene, ezt egy gyorsítós, hűtés nélküli elektromos motorral pótolják.

Eléggé korlátozott a mozgásterük, mondta. Megkeresik őket sokan törött fogsorral, ragasztással, de ezek nem számítanak sürgősségnek: „persze, mindenkinek nagyon fontos, ha a frontfoga, vagy a ragasztott koronája leesik, de tulajdonképpen ez nem veszélyezteti az életét”.

Eddig több mint, mint 300 pacienst láttak el a fogorvosok, a sürgősségi ügyelet kezdete óta, leggyakrabban olyan eseteik voltak, amikor már el kezdett gennyesedni a fog, már visszafordíthatatlanul kezdett károsodni a fogideg, „az elején kezd a melegre érzékeny lenni, aztán lüktetni, aztán ráharapásra is érzékeny lenni, és felduzzadni” – magyarázza a tüneteket a fogorvos.

A beavatkozás előtt a kórház előtti sátorban kell jelentkezni, ott hőmérsékletet mérnek és ki kell tölteni egy formanyomtatványt. „Nem egy olyan ördöngős dolog, de sokan félnek oda is bemenni” – nyugtatja a pácienseket a szakember. A kórház személyzete végzi a szűrést: volt-e olyan területen, ahol sok a fertőzött, érintkezett-e olyan személlyel, aki koronavírusos lehet, voltak-e gyanús tünetei. Ezt saját felelősségre kell kitölteni, ha ezt valaki aláírta és nem mondott igazat, az elég komoly büntetéseket vonhat maga után.

A kliensek ezután mehetnek rendelőbe, ahol belépéskor kézfertőtlenítés történik, majd köpenyt, maszkot és egy orvosi fejfedőt kapnak.

Április 29-én a városháza tájékoztatása szerint 50 darab arcvédő sisak volt a Topinvest Kft. adománya, 200 darab orvosimaszk, és 250 darab KN95 besorolású maszk a Szent Pio Egyesület adománya, valamint 1000 darab egyszer használatos kesztyű és 80 darab védőoverál a SZKA támogatása.

A megyei tanácsnak is volt hozzájárulása, tudtuk meg Dr. Hermann Örstől. „Nyomatékosan jeleztem az aránytalan elosztást és kértem találjanak megoldást az eszközkiegészítésre” – mondta. Első ízben, miután leírták az igényeiket, egy hétre minimálisan elegendő felszereléssel támogatta őket a megyei tanács, és cikkünk megjelenése előtt Dr. Hermann Örs jelezte, hogy „költségvetés kiegészítést sikerült elérni”. Jövő héten érkezhet majd a megyei tanács további, akár egy hónapra is elegendőt adománya.

A védőfelszereléseik

biztosításában segített a polgármesteri hivatal, a kórház, és a fogorvosoknak saját zsebükbe is „eléggé be kellett nyúlniuk”. Volt egy időszak, amikor nem lehetett hozzáférni sem a védőfelszereléshez. Most ugyan lehet, de „minden túl van árazva, aminek a koronavírushoz köze van, még az A4-es papír és a nyomtatópatron is”.

A védőöltözetüket az úgynevezett kombinezon védőruha – vízhatlan overall, ami a lábat, testet, kezeket védi, még van egy kapucnija is –, az alatta viselt orvosi fejfedő, FFP2-es maszk, arcvédő plexi, zacskószerű lábfejvédő és kesztyű alkotja. Az FFP2-es maszkokra egy sebészeti maszkot is felvesznek, hogyha bármi folyadék kispriccel, ne kelljen rögtön egy FFP2-es maszkot eldobni. Amivel lehet, spórolnak, de van, amivel nem lehet: a kesztyűket minden páciens után cserélik. Ezek többnyire egyszer használható dolgok, folyamatosan kell frissíteni az állományt.

 

„Nem Svájcban élünk, ez tény”

– mondta a szakember a körülményekről, és hozzátette, hogy ennek ellenére elégedett. „Ahhoz képest, hogy Németországban, Magyarországon milyen körülmények között dolgoznak, vagy akár az Egyesült Államokban is – nekem a bátyám ott fogorvos, vele is egyeztetek – mi fel vagyunk rendesen öltözve. Én például küldtem Magyarországra FFP2-es maszkot a saját készletemből, nem az udvarhelyi készletből” – ecsetelte.

Próbálják minimalizálni a veszélyeket, de százszázalékos védettség nem létezik. Dr. Hermann Örs többször felhívta a kollégák figyelmét a protokollra: az öltözködésre, a fertőtlenítésre. Például arra, ha egyszer a maszkot valaki feltette, nem szabad hozzányúlni, utána nem igazgathatja. „Ahogy leveszem a maszkot, ami négy órán keresztül fent van, még egy órán át rajta van a lenyomata az arcomon” – osztotta meg a kellemetlen részét. És azt is, hogy a fogorvosi hivatás a COVID-19 fertőzés esetén a harmadik legnagyobb rizikójúnak számít.

„A költségeinket üti a bevétel,

nullába jövünk ki. A Brassó megyei fogorvosi kamara elnöke mondta éppen a napokban, hogy 260 lejbe kerül a védőfelszerelés paciensenként. Szerintem ez kicsit el van ez túlozva. Mi 30 lejes kombinezonokat, Olaszországból importált, jó minőségű védőruhákat használunk, máshol 95-130 lej ez, valamiért ennyiért jutnak hozzá. Az FFP2-es maszkot a viselő egészségének megőrzése érdekében 4 óra után cserélni kell, abból is 30 lej egy darab, erre rájön a páciens köpenyének ára, a lábzsák, a kesztyűk, tehát 100 lej körül van az egy páciensre jutó védekezésre fordított költség, plusz a kezeléshez szükséges érzéstelenítő, fertőtlenítő.

A bevételi oldalon csak a pácienstől érkező összeg áll, nincsen állami hozzájárulás. A sürgősségi ügyeletben résztvevő fogorvosok most egységes árszabással dolgoznak, az orvos meghatározhatja, hogy egy beavatkozás milyen nehézségű volt, de bizonyos korlátokig. “A biztosítóház csak azoknak a fogorvosoknak ad pénzt, akiknek már volt szerződésük, és ezeknek a rendelőknek nincsen, úgyhogy most gyorsan ezt nem lehet megkötni” – magyarázta.

Míg Udvarhelyen, vagy a megyeszékhelyen ez a helyzet, Gyergyószentmiklóson a polgármesteri hivatal minden, az ellátáshoz szükséges költséget átvállalt.

Kedden, április 28-án volt egy országos gyűlés, ahol már szóba került, hogy május 15. után tágulhat az ellátási lista, több beavatkozást engedélyezhetnek, és kiterjesztenék a többi rendelőre is, hogy végezhetnek sürgősségi ellátást. „Mind május 15-öztek az országos kollégiumnál, én azért felhívtam a figyelmet, hogy azt kell nézni, hogy az esetek száma mikor kezd csökkenni, és ahhoz kell viszonyítani, kicsit át is fogalmazták arra, ahogy amikor lefele ível a grafikon görbéje” – zárta beszélgetésünket a kollégium elnöke.