A kiskorúak versenyeztek, de a veteránokat is díjazták

Fotó: GÁL ELŐD

21 csapat 245 kiskorú birkózója vett részt a Fások Sportklub és a Székelyudvarhelyi Iskolás Sportklub közös szervezésű tornáján, a huszonegyedik Verestóy Tibor Emlékversenyen március 11-én, szombaton. László Szabolcs, a Fások edzője, és a szabadfogású korosztályos bajnokság szervezője szerint a 21 év legnépszerűbb kiírását sikerült idén megszervezniük az udvarhelyi csarnokban.

A hétévesektől a tizenhét évesekig, fiúk és lányok egyaránt érdekeltek voltak a küzdelmekben, igaz, a fiúk mezőnye jóval népesebbre sikerült. Ahogy megszokhattuk az elmúlt időszak Udvarhelyen rendezett birkózó versenyein, teltház fogadta az udvarhelyi sportolók bátorítására érkező rokonokat és barátokat, a tribünt a birkózócsapatok foglalták el, a román korosztályos birkózás elitje mellett más országok versenyzői is.

„Jöttek a magyarok, és a moldávok is, akik hozták az orosz iskolát, ami birkózásban plusz értéket jelent. Szeretnénk a jövőben a résztvevő országok számát tovább bővíteni, és ezzel is egy minél rangosabb nemzetközi tornát szervezni. Vártuk Ukrajnát és Szlovákiát, ők utolsó pillanatban visszamondták a jelenlétet” – mondta el a mezőnyről László Szabolcs.

A szőnyegek melletti tömegben kígyózva valóban több nyelvet is hallani lehetett, amikor nem nyomta ezt el a szőnyeg mellett ülő edzők – éppen a László Szabolcsé, vagy Katona Zsolté, az ISK birkózó szakosztályának edzőjéé – biztatása a tömeg hangját.

Az ISK a tervezett 14 helyett, 8 sportolóval vett részt a versenyen, többen betegség miatt nem tudták vállalni a szereplést, egy birkózó műtéten esett át. Azok, akik ott voltak, egy kivételével mindannyian dobogóra álltak, Szilágyi Bálint második, Magyari Ákos, Szisze Örs, Derzsi Balázs, Pap Balázs, Szilágyi Róbert, Magyari Zalán harmadik helyen végeztek, Balázsi Dávid ötödik lett. A versenyen a legjobban teljesítő csapatokat is díjazták, ebben a kategóriában az ISK első helyen végzett, megelőzve a moldáv, a korondi és a kolozsvári csapatot. A legjobb külföldi birkózónak járó díjat a moldáv származású Sergei Ciobanu kapta, a legjobb hazai a korondi Fülöp Kristóf lett.

A kicsik mellett a veteránokat is díjazták, Kacsó Istvánt, Molnár Dénest, Kis Albertet, Bálint Józsefet, Simó Józsefet, Cseke Lajost. „Ez volt az első generáció a székelyudvarhelyi birkózás megalakulásakor. Az elkövetkező években szeretnénk ebből hagyományt teremteni, és négy-öt éves generációnként díjazni az időszakok jeles birkózóit” – magyarázta László Szabolcs.

Díjat kapott Bodrogi Csaba edző, a verseny megálmodója, és jelenleg is aktív szervezője, Péter József, a Sportiskola egykori igazgatója, aki az emlékverseny 23. évvel ezelőtti, első kiírásakor szintén szervező volt. Díjazták Balázs Imrét, a korondi birkózóműhely vezetőjét, aki közel 30 éve foglalkozik utánpótlás-neveléssel, erős alapot adva az udvarhelyi birkózásnak, illetve Ambrus Sándort, a korondi birkózás másik alapítóját, aki a „Fások Sportklub elnökeként közel tíz éven át segítette a junior korosztályból kinőtt fiatal sportolók felnőtt korosztályban való versenyeztetését, ennek anyagi és adminisztratív feltételeinek megteremtését.”