A kis hősöket ünnepeljük

Fotó: GÁL ELŐD

Székelyudvarhely is ünnepli a koraszülött gyermekeket, az inkubátor mellett álló szülőket, és azokat az orvosokat ápolókat, akik segítik küzdelmüket. A koraszülöttek november 17-ei világnapja alkalmából a Lila.Pont és a Gyulafehérvári Caritas hetedik alkalommal szervez egész hetes programsorozatot, a járványhelyzet miatt idén az online térben.

Kedden 19 órától Lukács Emőke bábszínész mesefeldolgozását lehetett megtekinteni, amely visszanézhető az alábbi linken, majd szerdán, november 18-án 17 órától Imelda nővér tart Kneipp-terápiás foglalkozást a gyerekeknek: a különböző betegségek megelőzése és enyhítése, apró panaszok orvoslása és az immunrendszer erősítése érdekében. Az előadás linkjét az esemény Facebook-oldalán osztják meg szerdán, ahogy a szombati, november 21-ei rajzfilmvetítését is, a Székelyföldi Legendárium Babba Mária epizódját nézhetjük meg 19 órától.

Az állandó programok

között az Alkoss lilát! játék szerepel, a szervezők az előző évek szelfiversenyét gondolták tovább, hogy felhívják a figyelmet a korszülés jelenségére. „November 17. és 22. között gyerekeddel, családoddal közösen alkoss valami lilát, fotózd le, a képeket pedig töltsd fel a Facebookra és/vagy Instagramra a #korababa2020, #koraifejlesztes hashtagekkel” – írják. Miért pont lila? A lila szín szimbolizálja a reményt, hitet, bátorítást, együttérzést, ezért ez a koraszülöttek nemzetközi színe, ezért öltözött a korábbi években lila fénybe a Haáz Rezső Múzeum, vagy a városi könyvtár épülete is.

A játék eredményhirdetését vasárnap 17 órától tartják, ahol karácsony díszeket, megszemélyesített névtáblát, virágcsokrot, sapkát és filcből készült állatkákat sorsolnak ki a nevezők között.

A Gyulafehérvári Caritas Kossuth utca 18. szám alatti székhelyén Életem első napjai címmel nyílik rajzkiállítás, amely online is megtekinthető lesz az esemény Facebook-oldalán.