A kicsiket is tesztelik, ha beüt a vírus

Mi lesz azzal, aki megtagadja? Az új miniszteri rendelet erre is kitér, bevezet néhány kivételt a maszkviselés alól, és változik a piros forgatókönyv. Fotó: Szilágyi István

Március 6-án több pontban is módosították azt a közös tanügyi és a egészségügyi rendeletet, amely a járvány idején szabályozza az oktatás menetét.

Főszabály szerint továbbra is hétről hétre, péntekenként frissítik a települések besorolását és alkalmazzák a megfelelő forgatókönyvet a tanügyben, viszont bevezettek egy kivételt: azonnal bevezetik a vesztegzárat és bezárják az összes tanügyi intézményt azokon a településeken, ahol meghaladja a fertőzöttség a hat ezreléket.

A forgatókönyveknél is van változás: a 3-6 ezrelékes fertőzöttség esetén alkalmazandó (piros) verzió szerint csak az óvodás és elemis gyerekeknek, azonban az új szabály a végzősöknek is engedélyezi az osztály felének a fizikai jelenlétet. Hat ezrelék alatt szabad az országos képességfelmérő- és záróvizsgák megszervezése is.

A maszkviselés kötelezettsége alól bevezettek néhány új kivételt: akik fúvós eszközökön tanulnak (pl. zeneiskolások), de csakis a gyakorlás idejére; az óvodások, kortól függetlenül; a szabadtéri testnevelésórákon a tanulók levehetik a maszkot.

Ha beüt a kovid

Óvodában, elemiben továbbra is csak az adott csoport/osztály szintjén függesztik fel 14 napra a tevékenységet, ha egy fertőzött esetet igazolnak, újdonság viszont, hogy letesztelnek mindenkit, és az eredmények alapján döntik el, hogy karanténba helyezik-e vagy sem a többieket. Ha ugyanazt a termet más csoport/osztály is használja, akkor az folytathatja a tevékenységet, miután kifertőtlenítették a helyiséget.

A felsőbb tagozatos iskolásoknál változatlan a szabály: egy igazolt esetnél letesztelnek mindenkit az adott osztályban és a tanárokat is, majd a tanfelügyelőséggel és a közegészségügyi igazgatósággal együtt döntenek az esetleges karanténról és a felfüggesztésről. Két igazolt esetnél már automatikusan felfüggesztik 14 napra a tevékenységet, és elvégzik a járványügyi ankétot az adott osztályban. Közös teremhasználat esetén fertőtlenítés után mehetnek be más osztályok az adott helyiségbe.

Az órákon jelentkező tünetek esetében gyorstesztet végezhetnek azon óvodásokon és tanulókon, akik esetében a szülő vagy a nagykorú tanuló beleegyezését adta. Ha ezt megtagadják, vagy nincsen orvosi rendelő az adott tanintézményben, ahol a tesztet elvégezhetnék, 14 napig nem járhatnak be. Azok a kontaktszemélyek (pl. csoport/osztálytársak) is online folytathatják a tevékenységet, akiknek nincs tünetük, és megtagadják a tesztelést.

Ahogy eddig is, a gyorstesztes szűrést ajánlják az órák alatt tüneteket produkáló tanügyi dolgozóknak, illetve a tünetmenteseknek is, ha kontaktszemélynek számítanak egy igazolt eset nyomán. Fertőzésgyanús tünetek otthoni jelentkezése esetén a dolgozónak elkülönítésben kell maradnia, és jelentenie kell az esetet a családorvosnak és a munkaadójának. Az önkéntes elkülönítés egyébként érvényes a gyerekekre is.

Azok a gyerekek, akik legalább három napot hiányoztak más egészségügyi probléma miatt, csak orvosi igazolással térhetnek vissza, melyben szerepelnie kell a diagnózisnak.

Udvarhelyen minden tanintézmény nyitva, miután március 5-én még mindig a zöld zónába (1 ezrelék alatt) sorolta a megyei vészhelyzeti bizottság, az elmúlt 14 nap fertőzöttségi adatai alapján. Keresztúr és Farkaslaka azonban besárgult, így náluk a kettes számú forgatókönyv érvényesül: óvodások, elemisek és a végzősök bejárhatnak az iskolába.