A Kerekerdőn rakna fészket az RMDSZ

fotó: Pál Edit Éva

Fészekrakó, délutáni oktatás kisiskolásoknak, idősek otthona, a városi piac modernizálása és a csereháti ifjúsági lakások eladása szerepel az RMDSZ öt új programpontja közt, melyeket pénteken jelentettek be a jelöltjeik Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, jelenleg az RMDSZ önkormányzatokért felelős ügyvezető elnökének jelenlétében.

Derzsi László, az RMDSZ polgármesterjelöltje elmondta, a július végén már bejelentett, és a mostani ígéretekkel kiegészített programjuk a tavaly indított Városi Konzultáción, az akkor megkérdezett emberek elvárásain alapszik. A Városi Konzultáció egy közvélemény-felmérés volt, és az derült ki belőle a számukra, hogy a székelyudvarhelyi emberekben van egy keserűség a megígért, de meg nem valósított tervek miatt.

„Az emberek azt várják,

hogy a mindenkori városvezetés legyen sikeres, eredményes. Ne csak a vállalkozások, a civil kezdeményezések legyenek sikeresek, hanem a városvezetés is. Hiába dolgozik valaki naponta 8-10 órát, ha a nap végén nem tud eredményt elkönyvelni” – fogalmazta meg pártja kampányüzenetét Derzsi László.

A polgármesterek élő vitáján is említett Fészekrakó programot a Kerekerdő szomszédságában, egy 21 hektáros területen képzeli el az RMDSZ, ami úgy néz ki, hogy beltelkesíthető, és műszakilag alkalmas lakóövezet kialakítására. Ezt a területet parcelláznák fel és osztanák ki a fiatalok közt. Horváth Anna hozzátette, ennek a programnak létezik már törvényes kerete az RMDSZ javaslatára, és követhető jó példák is Sepsiszentgyörgyön meg Kolozsváron.

A délutáni oktatás is ezekben a városokban működik. Kolozsvár volt alpolgármestere szerint a bevezetése Udvarhelyen sem igényelne nagy költségvetést, könnyen és gyorsan megvalósítható a civil szervezetek és az egyházak bevonásával, együttműködésével.

A csereháti ifjúsági lakások eladásáról évek óta szó van, hatalmas rá az igény, de még mindig nincsenek eladva, időseinknek bentlakó, 21. századi feltételeket biztosító otthonra van szüksége, és a városi zöldségpiacon is normális feltételeket kellene teremteni, hangzott el.

Nem kell egyedül küzdenünk, nagyon sok jó példát láthatunk Székelyföldön, Erdélyben, nem kell a spanyolviaszt újra feltalálnunk, csak meghonosítani azokat a máshol már működő kezdeményezéseket, amelyekre szükségünk van – hangoztatta a polgármesterjelölt.

Horváth Anna szerint ez a választás egy sorsfordító, generációváltásos pillanat Székelyudvarhely történetében, ami már megtörtént 12 évvel ezelőtt Csíkszeredában és Sepsiszentgyörgyön. Láthatjuk, hogy ahol lehetőség adatott a Derzsivel egykorú politikusoknak, ott mára már beért a változás gyümölcse, jelentette ki. Elmondta, ritka már az olyan fiatal az RMDSZ-ben, aki nem a szervezet nevelése, hanem már szakmailag is letett valamit az asztalra, és utána szállt be a közéletbe.

Majd megjegyezte: fontos, hogy legyen női tanácsos, vagy nőszervezeti képviselő, – és itt kiemelte a nyári oviért talpaló Arros Orsolyát –, mert ők észreveszik, szívügyüknek tartják ezeket az életminőséget legalább annyira érintő aspektusokat, mint az utak és más infrastruktúrák kérdése.

Hol voltak eddig?

Ha ennyire egyszerű ezeket a programpontokat megvalósítani, akkor eddig miért nem javasolták az elmúlt négy évben a tanácsosi pályafutásuk alatt, merült fel a kérdés, amire Horváth Anna próbált elsőként válaszolni. Szerinte most jött el az ideje annak, hogy a „szoft” témák is sorra kerüljenek.

Ezalatt az olyan projekteket értette Kolozsvár volt alpolgármestere, melyek inkább együttműködést feltételeznek, mint komoly, hosszas műszaki engedélyeztetést és költséges beruházásokat. Példaként megemlítette, hogy Kolozsváron a bölcsődék ügye nem volt addig téma, míg személyében egy női vezető észre nem vette, hogy ez probléma. Derzsi válasza, hogy rengeteg terv van, de ezeket meg is kell csinálni. Olyan menedzsment szemléletet kell kialakítani a polgármesteri hivatalban, amely a megvalósítást segíti, mondta.

Csillagokat látunk

Újságírói kérdésre, hogy miből gondolják, hogy hamarabb meg tudják ezeket az említett projekteket valósítani, mint az aktuális városvezetés, amikor ráadásul az emlegetett, finanszírozást nyert EU-s projektek egy részének 2023-ban jár le a határideje, politikusaink azt válaszolták, az a legvégső dátum, amit nem érdemes kockáztatni. Vannak olyan projektek, mint például a csillagvizsgálóé, amelyeknek finanszírozását két, két és fél éve megnyerte a város, de még a tervek sem készültek el a megvalósításra, ha a tervek is ennyi időbe telnek, mennyi ideig fog elkészülni az ingatlan.

Még sok kérdésünk lett volna a projektek kivitelezhetőségével kapcsolatban, de hosszú percekbe telt, míg egy tíz körmondatban megfogalmazott választ kaptunk, úgyhogy inkább nem tettük fel azokat. Majd kérdezősködhetünk a választások után, ha úgy adódik.