A kék zászlót keresd a román tengerparton

Csupán hat Kék Zászló minőségű strandja van romániának, ami nem sok egy 245 kilométer hosszú tengerparthoz képest, fejtette ki Ștefan Radu Oprea gazdasági, vállalkozási és idegenforgalmi miniszter vasárnap – írja a news.ro.

Kék Zászlót kapott Romániában a Vega Vintage Mamaián, a Marina Regia és a Phoenicia Năvodari-on, a Citadel Beach, valamint az Azur Eforién, illetve a Phoenicia Blue Olimpon.

A román tengerpart készen áll a turisták fogadására, de ha azt akarjuk, hogy a hazai és külföldi turisták számára opciót jelentsen, akkor a helyi, megyei és országos hatóságok képviselői le kell üljenek tárgyalni a turisztikai szereplőkkel és szakemberekkel. Az esetlegesség, a kiszámíthatóság hiánya miatt elmaradnak a minőségi turisztikai befektetések. A román állam különböző intézményei között is szükség van együttműködésre, hogy a helyzet javuljon – vélekedett a tárcavezető.

Mi az a Kék Zászló és kinek jár?

A Kék Zászló programot 1985-ben, Franciaországban indították, ahol olyan helyi strandok kaptak a víz tisztaságát jelölő kék színű zászlót, amelyek betartottak bizonyos víztisztaságra és szennyvízkezelésre vonatkozó előírásokat. A programot 1987-ben kezdték el Európában kiterjeszteni, 1992-ben a Kék Zászló elnyerésének feltételei szigorodtak és egységessé váltak az összes részt vevő országban, 2001-ben a kezelőszervezet kiterjesztette Európán kívülre is – írja a Wikipédia. 

A consilierturism.ro szerint 2023-ban a Kék Zászló programban részt vevő 52 ország közül Spanyolországban van a legtöbb, 627 strand, amely megkapta a minősítést, Görögország áll a második helyen 617-tel, aztán Olaszország következik 458-cal. 

Idén több mint 5.000 strandnak, 710 kikötőnek és 120 turistahajónak ítélték oda az elismerést, ami dióhéjban összefoglalva: tiszta vizet és partot, biztonságot és hozzáférhetőséget jelent mindenki számára. Ha lobog a zászló, az már majdnem tökéletes, írják a turisztikai portálon.

Kiemelt kép: archív / fotó: Máté Emőke