A karanténosokból is csak a tüneteseket tesztelik

Az intézményesített karanténban levő személyek közül csak azokon végzik el a koronavírustesztet, akiknél jelentkeznek a betegségre jellemző tünetek a Hivatalos Közlönyben megjelent miniszteri rendelet értelmében.

Őket az eredmények kézbesítéséig elkülönítik, és amennyiben pozitív lesz a teszt, kórházba utalják.

14 nap után hagyhatják el az intézményesített karantént a tünetmentes személyek.

14 napra lakhelyi elkülönítésbe kell vonulnia a rendelet alapján mindenkinek, aki a COVID-19 érintette térségekben járt az elmúlt 14 napban; aki kapcsolatba lépett olyan személyekkel, akiknél jelentkeztek a tünetek, vagy korábban olyan térségekben járt, ahol széles körben terjed a koronavírus; aki kapcsolatba lépett COVID-19-cel diagnosztizált személlyel vagy olyan személy családtagjaival, aki besorolható a fenti kategóriák valamelyikébe.

Aki az otthoni elkülönítés ideje alatt a betegség tüneteit észleli magán, értesítenie kell erről családorvosát vagy hívnia kell a 112-es számot. Amennyiben a 14 nap lejárta után is tünetmentes, visszatérhet a közösségbe, és ez esetben nincs szükség igazoló dokumentumokra (járványtani engedélyre).

Amennyiben egy fertőzésgyanús személy tesztje negatívnak bizonyul, azok is visszatérhetnek a közösségbe, akik a vele való közvetlen kapcsolat okán vonultak lakhelyi elkülönítésbe, mutat még rá a rendelet.

Agerpres

A koronavírus terjedésének romániai és udvarhelyszéki helyzetéről gyorshírekben tájékoztatunk, ugyanakkor élő hírfolyamot indítunk minden nap, amelyben megtalálhatók az aznapi információk az országos és helyi intézkedésekkel kapcsolatos tudnivalókról, illetve a vírus terjedésének mértékéről. Március 26-ai híreinket itt találja.

Kérjük olvasóinkat, hogy vegyék komolyan a vírusveszélyt, tartsák be a hatóságok ajánlásait, határozatait. A megelőzés érdekében maradjanak otthon. Amennyiben feltétlenül szükséges elhagyniuk az otthonukat, tartsanak másoktól két méter távolságot. Mossanak gyakran és alaposan kezet. Ne essenek pánikba, de kövessék a fejleményeket és tegyenek meg mindent, ami egyénileg lehetséges a betegség terjedésének elkerülése érdekében. A külföldről hazaérkezők vonuljanak önként otthoni karanténba. Vigyázzunk magunkra és egymásra!