A kapkodás megbosszulja magát

Ha az a cél, hogy minden a régi kerékvágásba térjen vissza, akkor nem tanultunk semmit – állítja Kádár Magor kommunikációs szakértő, a Restart Konferencia egyik előadója. Szerinted?

A Restart 2020! ingyenes online konferenciasorozat keretén belül több mint 35 előadó, szakember, tanácsadó segít újraindítani a vállalkozásodat. Legalábbis így gondolják a szervezők. Hogy valóban így lesz-e, azt megtudhatod, ha regisztrálsz az eseményre. Itt megteheted.

És úgy gondoljuk, megéri kockáztatni, hiszen a konferenciasorozat ingyenes.

De azért, hogy könnyebb legyen a döntés, a 35 előadóból hatnak feltettük ugyanazt a kérdést, ami így hangzik: Melyik az a három terület, amire a jelenlegi helyzetben (koronavírus, szükségállapot, válság, KKV-k), szerinted mindenképp fókuszálni kell?

Alább olvashatjátok a válaszaikat.

A pénz forgásának lassítása negatívan hat a teljes gazdaságra

Komoróczy Zsolt – közgazdász, nagyvállalati költségszakértő

Válság idején a legfontosabb a higgadtság és józan ítélőképesség megőrzése. Bármennyire is égető a helyzet a kapkodás megbosszulja magát, fontos, hogy ilyenkor is megfontoltan, végiggondoltan, terv szerint cselekedjünk.

Három terület amelyre összpontosítanék:

Melyek a többletköltségek, és azokat hogyan tudom semlegesíteni az elkövetkező 6-9 hónapban? Teljes költség portfolió elemzés és fogyasztás racionalizálás ilyenkor megkerülhetetlenül szükséges.

Persze ez nem válság specifikus, de ilyenkor kötelező megtenni. A helyes megközelítés, nem az esztelen csökkentés, hanem a racionalizálás. A folyamat menedzsment átvizsgálása további tartalékokat rejtegethet.

A másik terület amire figyelni kell, az a személyzet és a keresetük biztosításának kérdése.

Nem javasolom a leépítést, mert hosszú távon káros a cégnek, előfordulhat (a munkavégzés területétől függően), hogy egy új ember megtalálása és betanítása többe fog kerülni. Ezenkívül a kölcsönös lojalitás megerősítése hasznot hozhat a cégnek.

Harmadjára pedig ha a cég rendelkezik fizetőeszközökkel, akkor nem szabad tartozásokat felhalmozni. A pénz forgásának lassítása negatívan hat a teljes gazdaságra.

Azok lábalnak ki hamarabb a válságból, akik jól ismerik az ügyfeleiket

Szakács-Paál István – HBCenter igazgató

A három legfontosabb tanulsága ennek az időszaknak minden kkv számára az, hogy folyamatosan tartalékkal kell rendelkezni, felkészülni egy váratlan helyzetre és nem szabad elégetni, befektetni az összes félretett pénzt. Ha nincs elegendő tartalék, akkor a vállalkozás hatalmas bajba kerülhet.

A távmunka ezentúl stratégiai jelentőségű lesz. A home office hatékony tud lenni, de ehhez akadálymentes kommunikáció és jól tervezett munkabeosztás szükséges. Ahhoz, hogy ez jól működjön szabályokat kell felállítani és meg kell tanítani a munkatársakat ezen keretek között eredményesen és jól ellenőrizhetően dolgozni.

Azok vállalkozások lábalnak ki hamarabb a válságból, akik jól ismerik az ügyfeleiket és akik foglalkoztak velük a vírus legnehezebb napjaiban is. Aki ezt nem tette meg, az fontos, hogy erre fókuszáljon: minél jobban ismerje meg a célcsoportját, egyenként tudjon meg a lehető legtöbb és legrelevánsabb információt a klienséről.

Összefoglalva tehát: tartalékalapot kell létrehozni a nehezebb időkre, a legjobban meg kell ismerni a célcsoportot és távmunka-stratégiát kell összeállítani.

Ha az a cél, hogy minden a régi kerékvágásba térjen vissza, akkor nem tanultunk semmit

Dr. Kádár Magor – kommunikációs szakértő, egyetemi docens, BBTE

A tervezést, tekintve a jelenlegi helyzetben is ugyanazok az értékek, célok érvényesek, mint eddig, most csupán érzékenyebbek vagyunk ezekre, kevesebb dolog vonja el figyelmünket, terheli le mindennapjainkat, így előtérbe kerülhet az, ami lényegesebb.

Ami fontos, mindig emberi, személyre, családra, közösségre vonatkozik, legyen szó kapcsolatokról vagy szakmai fejlesztésekről, mindegyikben magunkat keressük és szeretnénk, hogy tevékenységünknek pozitív hatása legyen egy szűkebb vagy tágabb közösségre.

Személyes fejlődés: tudatosság és fegyelem. Akarva-akaratlanul megállsz egy pillanatra elgondolkozni azon, mit miért teszel, minek- és egyáltalán van-e ennek értelme. Kihívás a fegyelmed, önkontrollod számára, sokat tanulhatsz magadról és láthatod, miben kell még fejlődnöd. Ha elkezded gyakorolni, elhagyni vagy meghonosítani szokásokat, amelyek a későbbiekben is hasznosak lesznek, jó úton vagy. A legnagyobb utazás ott legbelül van, fejleszd magad, tervezz, tanulj új dolgokat, készítsd fel magad a megváltozott helyzetre és az utána következő időszakra.

Kapcsolatok és környezet: család, barátok, kisebb nagyobb közösségek. Alkalom arra, hogy a családi kapcsolatok megerősödjenek vagy egymásnak feszülve szétpattanjanak a járványhelyzet végére. Látod, ki a prioritás, kiért dolgozol, kelsz fel reggel, ha sikerült tudatosítanod, tartsd meg. Kik hiányoznak, kik segítettek, melyik baráti, szakmai, ügyfélcsoportnak a megmaradása, segítsége és segítése fontos neked.

Jövőtervezés: folyton a szemed előtt van, mi lesz másként, ha mindez lejár. Minek látsz neki elsőként? Mit teszel másként? Ha tudatosan vezetted az előbbi két szempontot, nem lesz nehéz válaszolnod, bár meglehet, nem lesz könnyű megvalósítanod sem. Tervezz újra a prioritásaid mentén, hogyan élhetsz teljes életet, segítheted a környezetedben élőket, szervezheted át a szakmai életed, vállalkozásod, munkaközösséged. Az újra-indulás lehetőség, ha az a cél, hogy minden a régi kerékvágásba térjen vissza, nem tanultunk semmit.

Fontos az alaptevékenység folytonosságának biztosítása

András Lehel – Melinda Instal, vezérigazgató

Válaszomban az alábbi három területre való fókuszálás szükségességét fejtem ki:

A jóléti társadalom alapköve az egészséges, képzett és biztonságban élő lakosság, melyet minőségi és költséghatékony közszolgáltatások tesznek lehetővé.

Éppen ezért a jelenlegi helyzetben, olyan vállalkozás(ok) vezetőjeként, ahol több mint 500 családnak biztosítunk munkahelyet, kiemelkedően fontos az alaptevékenység folytonosságának biztosítása, hiszen bevétel nélkül, miután tartalékainkat is felélnénk, nem tudnánk számlákat és béreket kifizetni. Ez volt a mozgatórugója annak, hogy az elmúlt időszakban is folytattuk küldetésünket, akár csökkentett munkaprogrammal, ahol lehetett otthoni munkavégzéssel.

Hála az Istennek és már a március elején meghozott belső intézkedéseknek, valamint a hatósági lépéseknek köszönhetően, sem a székelyudvarhelyi központunkban sem az országos telephelyeinken nem fertőződött meg egyetlen munkatársunk sem. Ahhoz, hogy folytonosságunkat bíztosíthassuk a továbbiakban is, kiemelten fontosnak tartom az alkalmazottaink egészségi állapotának megőrzését, ezért fenntartjuk sőt kibővítjük a belső intézkedéseket.

Ebben a tekintetben szükségesnek látom megteremteni a vállalkozások számára, hogy térítés ellenében koronavírus szűrési teszteket lehessen azonnal elvégeztetni olyan munkatárs kontakt személyein (közvetlen munkatársak, családtagok stb.), aki megfertőződik a SARS-CoV-2 által. A folytonosság érdekében ez egy célravezetőbb megoldás mintsem be kelljen zárni egy üzletet, értékesítési pontot, raktárat netán egész telephelyet.

Az üzletmenet folytonossága és a vállalkozás fenntarthatósága, az adók befizetése (fizetés utáni adók és járulékok, ÁFA, ingatlanadó, jövedelemadó, profitadó, osztalékadó stb.) biztosítja a közszolgáltatásokat mint egészségügy, tanügy, rendfenntartás, bíróság, parlament, központi és helyi adminisztráció stb. Éppen ezért a továbbiakban amire hangsúlyozottabban fokuszálni kellene a kormány részéről, az a vállalkozásokat segítő intézkedési csomagok, melyek révén esélyt kell adni a cégeknek, hogy megőrizhessék a munkahelyeket, hiszen az üzletmenet folytonosságát a munkatársak révén lehet biztosítani.

Amikor vállalkozásokról beszélek nem csak a kis- és középvállalkozásokat értem, hiszen a nagyvállalatok is, annak ellenére, hogy nagyobb és hosszabb ideig kitartó tartalékokkal rendelkezhetnek, ugyanazon nehézségekkel és kihívásokkal néznek szembe, sőt jelentősebb számú munkahelyet tartanak fenn.

Minden gazdasági válságban a költségcsökkentés kiemelt szerepet kell kapjon, hiszen a csökkenő bevételek ezt szükségessé teszik. Ennek mértéke különbözik jól felkészült és kevésbé felkészült vállalkozások esetében és természetesen a tevékenységi területtől is függ, hiszen ez az aktuális és várható jövőbeli gazdasági helyzet különböző mértékben érinti az egyes ágazatokat. A magánszférához hasonlóan a közszférának is ezt az időszakot szükségszerűen az átszerveződés, folyamatok átgondolása kellene jellemezze.

A vállalkozások által nagy nehézségek és kockázatvállalások között megtermelt hozzáadott értékből származó adókat teljesítménykényszer nélkül hatékonytalanul, feketelyuk-szerűen szippantja fel a túlméretezett és túlpolitizált állami és helyi közszféra apparátusa. Éppen ezért a közszolgáltatások minőségének hangsúlyozott javítására, a költség- és bürokrácia csökkentése érdekében, az ország hosszútávú fenntarthatóságának tekintetében a közszféra apparátus átszervezése, konkrétan számbeli csökkentése, elengedhetetlen.

Különben hitelt hitelre vesz fel a kormány a költségvetési deficit (költségek nagyobbak mint a bevételek) finanszírozására, amit a jövőbeli generáció(k) kell megfizessenek, ez pedig felelőtlen magatartás az ország választott vezetői részéről.

Az okos gazda úgy építi az üzletét, hogy legyen alternatívája

Szélyes Levente – CEO, Softech

Koronavírus/Covid19:

Válság, KKV:

A jövőre fókuszálunk. A többit csak pillanatnyi adottságnak tekintjük

Lévai Richárd – online marketing specialista, Liftup Kft.

Egy olyan, ami nincs a listán. A jövő.

Természetesen a cégünk és a magánéletünk jövőjének tervezése a jelenen alapul, amibe beletartozik a járványhelyzet, a korlátozások és a válság is. De meggyőződésem, hogy csak akkor tudunk jó eredménnyel dolgozni, ha elsősorban a jövőre fókuszálunk, a többit pedig csak egy pillanatnyi adottságnak tekintjük. Olyannak, amivel foglalkozni kell, amit figyelembe kell venni a tervezésnél, de ami csak egy kiinduló pont.

Ha azzal foglalkozunk, amit el szeretnénk érni, ami az ideális cél akár a magánéletünkben, akár a vállalkozásunkban, akkor könnyebben megtaláljuk a kivezető utat, és egészen máshogy fogjuk megélni a korlátozásokkal terhes aktuális helyzetet is.

Éppen ezért mi a jövőre fókuszálunk. Figyeljük a piac aktuális helyzetét, gyűjtjük az információkat a célcsoportjainktól, de nem csak arról, mi az, ami most éppen segíteni tud nekik. Hanem arról is, mit terveznek hosszabb távon. Mire vágynak, mit szeretnének ők elérni, és megpróbáljuk kitalálni, hogyan fogunk tudni ebben segíteni nekik. Mik azok a marketing megoldások, amikre szükségük van, mik azok az adatvédelmi módszere, amik biztonságot jelenthetnek nekik, és mik azok az üzleti folyamatok, amik segítenek megvalósítani a céljukat.

Foglalkozunk a járványhelyzettel, a korlátozásokkal, a válsággal. De ezek mind csak átmeneti nehézségek, amikre meg fogjuk találni a megoldást, ha a jövőbe tekintve tervezünk.

Most sokkal magasabb a toleranciaszintünk

Farkas Levente – KKV menedzsment szakértő, marketingiskola.ro

Trendeknek megfelelés. A home office, az internetes vásárlás, az e-learning különféle formái, az egészséges életmódra való odafigyelés stb. eddig is létező globális trendek voltak. Ezek nagyon felgyorsultak és a hétköznapi életünk szempontjából hangsúlyosabbak lettek.

Amennyiben ezeket a trendeket és következményeit helyesen érzékeljük vállalkozóként és ennek megfelelően eléggé intelligensen módosítjuk az üzleti modellünket, a termék és szolgáltatás skálánkat, akkor már túl nagy hibát nem tudunk elkövetni.

A jelenlegi szituáció hatalmas lehetőség. Azokat a fejlesztéseket, újításokat, amelyekkel szemben korábban ódzkodtak a munkatársaink, partnereink most sokkal bátrabban megléphetjük. Az újításokkal kapcsolatban most sokkal magasabb a toleranciaszintünk és ez lehetőséget teremt a gyorsaknak, a bátraknak, hatalmas kockázatot a hazárdírozóknak, „biznicároknak”(nem is kár értük.)

Nagy a kommunikációs kupi. Eddig is feldolgozhatatlan mennyiségű kommunikáció zajlott le a szemeink előtt – nem egyszerű megkülönböztetni a fontost az életbe vágótól, az érdekest a fake newstól stb. – és ez megsokszorozódott. Ilyen körülmények között, felértékelődnek a valódi specialistáktól, szakértőktől érkező kommunikációk, illetve még hangsúlyosabbá vállnak a vállalkozókat tömörítő szervezetek szerepe, hozzáértése és segítsége.