A humán osztályok diákjai hittanból is érettségizhetnek

A közoktatási törvény tervezetének szerdai vitáján a képviselőház tanügyi bizottsága elfogadta azt a módosító javaslatot, hogy a humán osztályok diákjai hittanból is érettségizhessenek, írják az Agerpresen.

Az indítvány szerint a hittant a szaknak megfelelő választható tantárgyak közé sorolják be a társadalomtudományi és filológia profilú osztályokban. Előbbi osztályok esetében a választható tantárgyak a következők lesznek: földrajz, logika, pszichológia, szociológia, gazdaságtan, filozófia és hittan. A filológia profilú osztályok esetében a történelem, földrajz, logika, pszichológia, szociológia, gazdaságtan, filozófia és hittan kerül be a választható tantárgyak körébe.

A Román Ortodox Egyház (BOR) március 13-án folyamodványt nyújtott be a tanügyminisztériumhoz, amelyet a római katolikus, református, unitárius és evangélikus-luteránus egyház vezetői is aláírtak, a dokumentum több javaslatot is tartalmazott, köztük azt is, hogy károsnak ítélik a közoktatási törvény tervezetének azt az előírását, amely szerint a romániai iskoláknak a szexuális sokszínűség elfogadására kell nevelniük a diákokat. Egy másik fontos rész az volt, hogy a hittan is választható érettségi tantárgy legyen.

Nem mindenki értett velük egyet, Miruna Croitoru a Tanulók Országos Tanácsa (CNE) a kérésükre reagálva elmondta, megkérdőjelezték a társadalom két alapelvének, a sokszínűségnek és a befogadásnak a tiszteletben tartását, hozzátette, szerinte nincs értelme besorolni a hittant a választható érettségi tantárgyak közé, mivel tekintettel a vallási meggyőződések sokaságára, a vizsgázókat nem lehetne egységesen értékelni. „Hogyan lehet a hitet (…) 1-től 10-ig terjedő jegyekkel osztályozni?” – fogalmazott nyilatkozatában a a CNE elnöke. Hozzátette, Románia az egyetlen olyan európai ország, ahol a gyerekek hittanoktatásból való felmentését kérvényezniük kell a szülőknek, más országokban a hittan opcionális tantárgy.

Utóbbin módosít egy másik, szintén most elfogadott módosító javaslat, eszerint a diákok beiratkozása a hittanórákra a szülő/törvényes képviselő írásbeli kérésére történik majd. A döntés módosításához szintén írásbeli kérelem szükségeltetik. Ha a tanuló nem vesz részt a hittanórákon, a tanulmányi helyzetét a tantárgy figyelembe vétele nélkül zárják le. Ugyanez vonatkozik azokra a tanulókra is, akiknek objektív okokból nem biztosították a feltételeket a hittanórák látogatásához. Az a tanuló, aki nem vesz részt a hittanórákon, a tanítási órák idején nem hagyhatja el az iskola területét.

Emellett a képviselőház tanügyi bizottsága megszavazta a Nemzeti Liberális Párt (PNL) módosító indítványát, így a közoktatásban dolgozó pedagógusoknak kötelességük tiszteletben tartani a sokszínűséget annak érdekében, hogy a tanulókban befogadó és toleráns hozzáállást alakítsanak ki, számolt be a Transtelex.

Döntés született arról is, hogy ezentúl a hittant kizárólag szakképzett pedagógusok oktathatják az iskolákban – írja elő egy másik elfogadott javaslat.

A kiemelt kép illusztráció