A hulladékon sprórolt volna, de lebukott

Az incidenst egy térfigyelő kamera vette. A pillanatkép a Helyi Rendőrség videójából származik.

Március 17-én a Facebook-oldalán közölte a helyi rendőrség, hogy február 27-én 19 óra körül egy személy nyolc zsáknyi hulladékot rakott ki autójából az egyik lakószövetség hulladéktárolójába, valamint melléje.

A nyomozás során kiderült, hogy a hulladék egy kereskedelmi egység működéséből származott, a vállalat pedig nem rendelkezett érvényes hulladékelszállítási szerződéssel.

Márpedig a 40/2021-es számú tanácshatározat értelmében a kereskedelmi egységek működéséből származó hulladékot szigorúan tilos a lakószövetségekhez tartozó hulladéktározókba tenni, kihágásnak minősül, és 1.000-től 2.000 lejig terjedő pénzbírsággal büntethető.

Ahogyan az is, ha egy kereskedelmi egység nem rendelkezik érvényes hulladékelszállítási szerződéssel a köztisztasági vállalattal, ez esetben 2.000-től 4.000 lejig terjedő pénzbírság róható ki. Az illegális szemétlerakás pedig fizikai személyek esetén 3.000-től 6.000 lejig, jogi személyek esetében 20.000-től 40.000 lejig terjedő pénzbírsággal büntetendő, emlékeztettek.

Másik negatív következménye,

hogy a kihágást elkövető személy a nagy mennyiségű hulladékkal megtölti a lakók számára fenntartott tározót, így megfosztja őket annak jogos használatától. A lakók pedig a tárolók mellé kényszerülnek rakni a hulladékot, ami szintén kihágásnak minősül és büntethető, illetve rontja a városképet is. Emellett a többletdíj is a lakószövetséghez tartozó lakókat terheli – olvasható még a bejegyzésben.

Tudsz vagy láttál ilyen esetet? A helyi rendőrséget a 0266-210-210-es telefonszámon, vagy Facebook-üzenetben is eléred.

Kiemelt kép forrása: a helyi rendőrség Facebook-oldala