A helyi kultúra és a kézművesség rajongója vagy?

Fotó: archívum/HODGYAI-LŐRINCZ ESZTER

Idén huszadik alkalommal is várják a kézművesség és a helyi kultúra rajongóit a Míves Emberek Sokadalmára július 14. és 16. között a városi parkba. Az idei kiadás egyik legfőbb különlegessége, hogy a meghívott kézművesek, alkotók úgynevezett

ligetekbe

rendeződve kapnak standokat és kiállítótereket, ezek zárt jellegéből fakadóan nagyobb hangsúlyt kapnak az egyes földrajzi régiók, tájegységek kulturális sajátosságai, előadóművészete és gasztronómiája is. „A cél a régi székek leképezése” – árulja el Lőrincz Zsuzsanna, az eseményt szervező Artera Alapítvány vezetője. Csángók, Csík-Gyergyó, Háromszék, Marosszék, Udvarhelyszék, Partium, Kolozs, Keresztúr – sorolja a részletes program a különböző ligeteket, amelyből külön lesz egy az erdélyi vállalkozó nőknek, egy a különböző szakköröknek és egy a Vámszer Géza Művészeti Népiskolának, amelyben kézműves-tanfolyamokat tartanak a hétvége során.

Kint lesznek a nemezelők, a kovácsok, a hangszerkészítők, különböző utcazenészek, és akkor se lepődj meg, ha óriás babákba, gólyalábasokba botlassz. De nem csak ők foglalják le majd a kis míveseket, hiszen lesz Mesefalu, Csiporka Játszóház, népi gyermekjátékok, kézműves-foglalkozások, körhinta, talléros vetélkedők. Lovagolni és szekerezni is lehet majd a rendezvény alatt.

A szervezők a folyamatos kézműves foglalkozásokkal, mesterségbemutatókkal, kiállításokkal ígyekeznek interaktívvá tenni a rendezvényt, amelynek díszmeghívottjai a kazahsztáni és vajdasági népművészek lesznek, az ő kiállításukat majd a parkban felállított jurtában lehet megtekinteni.  A meghívottak külön programokkal is készülnek, ilyen lesz a vajdaságiak Zengetője. A rendhagyó hangszerbemutató során a gyermekek a hangszerek készítésének fortélyaival is megismerkedhetnek, Bakos Árpád délvidéki népzenész-zeneszerző közreműködésévével, közös dalokat és táncot tanulhatnak Bakos Réka néprajzkutató segítségével. Az állandó programok már a

péntek 14 órai kapunyitást

követően elkezdődnek, ekkor lehet majd azt is megtapasztalni, hogyan készül el egy nemezsátor, és 15 órakor lehet csatlakozni a Márton Áron térről induló felvonuláshoz is. Még az esti program előtt, 17 órától a Míves Emberek Sokadalma visszatekint saját múltjára, a Sokadalom 20 éve dokumentumfilmet vetítik.

A rendezvénysorozatot zenekarok és előadóművészek fellépései színesítik, az első napon Cári Tibort és Koszorús Krisztinát, azaz a CT Projectet hallhatjuk 21 órától.

Szombaton

a magyarországi Sebő Együttes teremti meg az ünnepi hangulatot. Szintén szombaton, még annak délelőttjén, 11 óra 30 perctől a ligetek közti gasztronómiai vetélkedőt rendeznek, és aznap is megtekinthető lesz a rendezvény múltját bemutató dokumentumfilm, ugyancsak 17 órától. A legkisebbeket – az 1 és 5 év közöttieket – aznap 16 órától mondókákkal várja Lukács Gabi.

Vasárnap

16 órától szintén. A nap egyébként 10 órától egy kerekasztal-beszélgetéssel kezdődik. A kézművesek, kiállítók a kézművesek gondjairól, a kézműves törvényről beszélgetnek. 13 órától dr. Salló Szilárd Tájházak és néprajzi gyűjtemények Hargita megyében című könyvét mutatják be, majd 17 órától újra levetítik a Sokadalom 20 évét. 17 óra 30 perctől az Arany Griff Rend történelmi táncbemutatóját láthatják az érdeklődők, még mielőtt díjaznák a ligetek legjeit.

A vasárnap esti programban Kárász Eszter és az Eszterlánc mesezenekar gyermekkoncertje kapott helyet – 19 órától –, ezt követi a székelyszentkirályi Gyöngyszem néptánccsoport előadása – 20 órától –, illetve az Aurora FolkGlamour bicentenáriumi mesélős divatbemutatója – 21 órától. A Míves Emberek Sokadalmának utolsó napja – akárcsak a pénteki és szombati – László Zsolt és László Anna vezette táncházzal zárul.