A Greenpeace óva inti Romániát az új atomreaktoroktól

Ellenzi a Greenpeace, hogy amerikai támogatással kisméretű, moduláris atomreaktorokat telepítsenek Romániába – reagált a nemzetközi környezetvédő szervezet Klaus Iohannis erre vonatkozó bejelentésére.

A Greenpeace közleményében azzal érvelt, hogy az említett technológiát nem hagyták jóvá Európában, sőt, eddig még nem épült egyetlen ilyen reaktor az Egyesült Államokban sem. Attól tartanak, hogy Románia egy nem kellően tesztelt nukleáris technológia kísérleti terepe lesz.

A környezetvédők szerint az atomenergia eleve „elfogadhatatlan kockázatot jelent a környezet és az emberiség számára”, amint azt a csernobili és fukusimai nukleráris baleset is bizonyítja. A szervezet úgy véli: a balesetveszély és a radioaktív hulladékok problémája mellett az atomenergia termelése túlságosan drága is.

Határozottan állítjuk, hogy nem ez a megoldás a klímaválságra” – olvasható a közleményben, amely szerint a politikusoknak az alternatívát jelentő megújuló energiaforrásokra kellene összpontosítaniuk az atomenergia helyett.

Agerpres