A gócpontnak számító Suceávával kerülhetünk össze

Május 31-én folytatódhat az idei kézilabdaszezon – erről döntött a Román Kézilabdaszövetség igazgatótanácsa április 22-ei, szerdai ülésén. A döntés értelmében, amelyet 10 támogató és 4 ellenző szavazattal hoztak meg, a fiúk és a lányok is nézők nélkül folytatják a bajnoki küzdelmeket. A szerdán hozott döntések alapján minden fronton

nagyon feszített lenne a munkatempó.

A férfiak a halasztott mérkőzések pótlásával folytatnák a küzdelmeket, a hátramaradt három fordulót június 9. és 11. között tornaként rendeznék meg, és a tabella alapján, rájátszás nélkül derülne ki a bajnok kiléte.

A nőknél június 5. és 7. között rendeznék a Román Kupa elhalasztott két negyeddöntőjét, az elődöntőket és a döntőt.  A bajnokság 20. és 21. fordulóját június 11-én és 12-én, két nap alatt rendeznék, majd június 15. és 21. között a 23., illetve a 26. forduló mérkőzései szerepelnek a programban. Június 24. és 26. között pedig tornaként bonyolítanák le a 22., a 24. és a 25. fordulót.

A másodosztályban már befejezték az alapszakaszt, a csoportok első két helyezettjei bejutottak az elődöntő tornákra – így a Székelyudvarhelyi Szejke is – , ezeket június 12. és 14. között rendeznék, a döntő tornát pedig június 19. és 21. között, míg az osztályozós tornát június 27. és 29. között.

Embertelen

– vallja számos klubvezető és játékos is arról, hogy a játékosok júniusban 17 nap alatt kellene, hogy 10 mérkőzésen pályára lépjenek, úgy, hogy az elmúlt két hónapban gyakorlatilag tétlenek voltak, a nappaliban, vagy a hátsó udvarban készültek, és nem mellesleg a játékosok egészségét is veszélyezteti a bajnokság újraindítása.

„Amikor a pénz hangosabban beszél, mint a sportolók egészsége, akkor ezek történnek! Ki ért egyet ezzel a döntéssel? Mi van az egészségünkkel? Ez a tiszteletről, az emberiségről és az empátiáról szól, miután ezt a döntést meghozták, hogy nincs többé tisztelet” – írja Samara de Silva Vieira, a SCM Râmnicu Vâlcea játékosa Facebook-oldalán arra utalva, hogy a szövetség a televíziós jogdíjak bevétele miatt szeretné, ha folytatódna a bajnokság. Bejegyzése alatt több román bajnokságban játszó nagynevű játékos is egyetértését fejezte ki. „Emberek vagyunk, még mielőtt játékosok lennénk” – áll például a Dinamo üzenetében.

„Ezeknek a döntéseknek az üzenete az, hogy a bajnokságot be akarjuk fejezni. A finanszírozóknak tudniuk kell, hogy a kézilabda vissza akar térni a pályára, a közönségnek tudnia kell, hogy bajnokot a pályán, és nem az irodában akarunk avatni” – mondta Alexandru Dedu, a szövetség elnöke a szerdán meghozott döntésről.

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter a döntés előtt két nappal hangsúlyozta: „nem valószínű, hogy a sportversenyekre a következő két hónapban sor kerül. Amikor azt mondjuk, hogy lazítunk az intézkedéseken, nem arra gondolunk, hogy sok résztvevős beltéri eseményeket szervezünk”. Ionuț Stroe ifjúsági és sportminiszter szerint lehet ugyan júniustól újra sporttevékenységeket rendezni, megoldást kell találniuk a sportolók folyamatosa tesztelésére, hiszen „egyetlen fertőzött sportoló, főleg a csapatsportok terén, veszélybe sodorná a teljes bajnokságot.

Nem tudjuk, hogyan tovább

– mondta el Sipos Lóránt, a Szejke SK fizetésnélküli szabadságra küldött edzője, aki többedmagával, az ifjúsági csapatok edzőivel van ugyanebben a helyzetben. Nem csoda, hogy a vélemények megoszlanak a folytatással kapcsolatban, egyrészt ő is veszélyesnek tartja, másrészt azt gondolná igazságosnak, ha a pályán avatnának bajnokot.

Tudja, hogy a közelmúltban több kézilabdás nemzetnek számító ország is bejelentette, hogy befejezik a szezont, lehet, hogy ezt fel kellett volna vállalnia a román szövetségnek is, mondta el a vezetőedző. Egyelőre Románia és Oroszország szövetsége jóhiszemű a szezon folytatásával kapcsolatban.

„Mi például több mint valószínű, hogy a Suceávával fogunk összekerülni, és ott van a legnagyobb gócpont. Kérdés, hogy hogy fogják biztosítani, hogy a csapatunk egyik tagja se fertőződjön meg, és a saját családját, közösségét se fertőzze? Nem tudom, mi lenne a legjobb megoldás. Kontaktsportról van szó, itt nem lehet azt megoldani, hogy a játékosok között másfél méteres távolság legyen” – magyarázta és elárulta,

további gondok is vannak a Szejkénél.

„A játékosok még nem kapták meg a februári fizetésüket, ez még nem a koronavírus miatt van, a vírus megjelenésével ezek a problémák súlyosbodnak, ígérgetések vannak, de előrelépés sajnos nincsen. Ha a vészhelyzet május közepén véget ér, és a sportversenyek mennek tovább, amibe még lesz beleszólása az egészségügyi miniszternek is, akkor május közepén el kell kezdenünk a felkészülést. Remélhetőleg addig a dátumig rendeződnek a játékosoknak a tartozások, és nem lesznek akkora problémák, hogy ne tudjuk megtartani a játékosokat. Szóval, legjobb esetben május közepén elkezdjük a labdás edzéseket, a kiesés túl nagy, a felkészülési idő nagyon rövid, de ha lesz motiváció, mindent meg fognak tenni azért, hogy feljussanak az első osztályba” – mondta el Sipos Lóránt.

Nekünk alkalmazkodnunk kell, hogyha folytatni kell, és a klub részéről élnek a kötelezettségek a szerződésen keresztül, akkor fel kell vállalnunk a kockázatot és odaállnunk – zárta beszélgetésünket. 

Ilyés Szabolcs, a klub ügyvezető igazgatója is megerősítette, hogy még nem adták ki a februári fizetéseket, folyamatosan azon dolgoznak, hogy ezt sikerüljön pótolni. „Nehéz a gazdasági, meg a járványhelyzet miatt, mert a vállalatok is a saját maguk továbbélésére koncentrálnak. Ha a járványhelyzet nem alakul így, a támogatóink biztos lábon állnának, így a támogatások egy részét most leállították. Most azért tárgyalunk cégekkel, hogy a februári fizetéseket kiegyenlítsük” – magyarázta.

Ami a szerződéseket illeti,

a játékosok kontraktusai fel vannak függesztve, ők az állami 75 százalékos támogatást kapják. Ezen kívül 35 alkalmazott van a klubnál, ezek nagy része szintén fel van függesztve és állami támogatást, kap, 11 olyan alkalmazott van, akik a Szejkénél másodállású tevékenységet folytatnak, ők május 31-ig fizetetlen szabadságon vannak.

„Két olyan munkatársunk van, akik most is teljes munkaidőben dolgoznak, ők a magyarországi megyei és városi pályázatokért felelősek. Mi, a vezetőségben felfüggesztett szabadságon vagyunk, de segítjük őket: a támogatókkal, pályázatokkal kapcsolatban és játékosokkal folyamatosan egyeztetünk. Amit sikerült elérni, hogy a vészállapot ideje alatt, sikerült nullára hoznunk a kiadásainkat vagy már korábban megkötött magyarországi pályázat, vagy az állami támogatások révén, nincsen egyetlen olyan alkalmazottunk sem, aki szociálisan ne lenne biztosítva, akinek ne lenne jövedelme” – mondta az ügyvezető igazgató.

A célkitűzés, miszerint az első osztályba kerüljön a Szejke, nem változott, és ehhez továbbra is tartják magukat, annak ellenére, hogy a mostani helyzet nem könnyíti meg ennek elérését, ecsetelte Ilyés Szabolcs és hozzátette, ő sem tartja szerencsésnek a szövetségnek a folytatásról szóló döntését, de tartják magukat ehhez.