A Gimi matek-infójára kellett a legjobb média

Többféle szempont szerint lehet kategorizálni, rangsorolni az iskolákat, ezeknek egyike a bejutási jegy. Múlt szerdán megjelentek a középiskolai felvételi fellebezés utáni eredményei. Mivel az edu.ro oktatási portálon ez az információ állt a rendelkezésünkre, megnéztük és összehasonlítottuk a kilencedikesek utolsó bejutási átlagait. Székelyudvarhelyen városi szinten 23 osztály indult, közülük két gimis és az egyik pedás osztályba lehetett a legmagasabb jegyekkel bejutni.

Megyei szinten is a Tamási Áron Gimnázium matematika-informatika szakára lehetett a legnehezebben bejutni, itt az utolsó bejutási média 8,41 volt, ezt követte a természettudomány osztály, ahol valamivel kevesebb, 8,23 volt az utolsóként bejutó diák átlaga. A Benedek Elek Pedagógiai Líceum szintén természettudomány osztálya áll a dobogó harmadik fokán, ide 8,10-es média alatt már nem lehetett bejutni, ez megyei szinten a hatodik helyhez volt elég.

A negyedik, ötödik és hatodik helyért szoros volt a verseny. A Baczkamadarasi Kis Gergely Református Kollégium matematika-informatika és a Peda óvó-tanítóképző szakán ugyanannyi volt az utolsó bejutási média, 8,01, de a Refi természettudományok osztálya is csak 0,01 százalékkal maradt le tőlük. 

A hetedik és nyolcadik hely is a Refié: a teológia-intenzív angol osztályba 7,70, a társadalomtudomány-intenzív angol osztályba pedig 7,68 volt az utolsó bejutási média. Ugyanennyi, 7,68 volt az utolsó bejutási média a Gimi filológia osztályába is. 

A sorban következő, kilencedik kicsit több mint fél jeggyel maradt le, a Peda kisdedóvóképző osztályába utolsóként bejutó diák átlaga 7,16 volt. 

A tizedik, tizenkettedik és tizenharmadik helyre a Kós Károly Szakközépiskola osztályai kerültek: a gazdasági technikusi szakon 7,00, a turizmus és élelmezésen 6,85, a kereskedelmen 6,7 volt az utolsó média. A Kós osztályai közé, a tizenegyedik helyre a Gimi római katolikus teológia osztálya ékelődik be 6,88-as utolsó bejutási médiával. 

Tizennegyedik helyen az Eötvös József Szakközépiskola mezőgazdasági és a Marin Preda Líceum természettudomány osztályai vannak, mindkettőben 6,13 volt az utolsó bejutási média. Ezt követi az Eötvös két osztálya: az élelmiszeriparra 5,85-ös, a mechanikára 5,15-ös médiával jutott be az utolsó tanuló. 

Végül a sort a Bányai János Műszaki Szakközépiskola három osztálya zárja. Az emberi test esztétikája és higiéniája szakra 4,78, a elektrotechnikára 2,33, a mechanikára 2,26 volt az utolsó bejutási média.   

A Palló Imre Művészeti Líceum osztályainak utolsó bejutási médiái nem kerültek be a rangsorba, mivel az iskola titkárságától még nem kaptuk meg az ezzel kapcsolatos adatokat. Amennyiben ez változik, cikkünk frissülni fog. 

Országos szinten

a Hotnews rangsorolta az iskolákat. Eszerint az első négy helyezett bukaresti iskola, az ötödik helyre pedig egy kolozsvári intézmény került. 

Név szerint a Tudor Vianu Számítástechnikai Kollégium vezet, itt 9,7 volt az utolsó bejutási média. A második helyen a Sfântul Sava Kollégium áll 9,67-tel, a harmadik helyen pedig a Gheorghe Lazăr Kollégium 9,65-tel. A negyedik a Spiru Haret Kollégium, itt a legutolsó felvételi átlag 9,52 volt. A kolozsvári Emil Racoviță Kollégium alig maradt le tőle 9,5-nel.

Az oktatási minisztérium szerdán, július 19-én tette közzé a nyolcadikosok középiskolákba történő számítógépes elosztásának eredményeit. 

A tanulók több mint 47%-a lehetett felhőtlenül boldog az eredmény miatt, őket ugyanis az első, általuk megjelölt iskolába vették fel. A diákok összesen 2.620.839 választási lehetőséget töltöttek ki, ami átlagosan 23 választási lehetőséget jelent tanulónként.