A gazdák dolgozni szeretnek, nem papírozni

Idén is megszervezik a Gazdafórum Karavánt, az első állomások Homoródszentmárton, Oklánd és Homoródalmás lesznek április 17-én, 18-án Kápolnás, Szentegyháza és Lövéte következnek. A program célja az udvarhelyszéki gazdák segítése, tájékoztatása, képzése.

A szerző felvétele

A karaván indulásának bejelentésére sajtótájékoztatót hívtak össze a szervezők, az Udvarhelyszéki RMDSZ és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete a KözTér irodába április 16-án, kedden délelőtt. Az asztalnál ülők közül először Sinka Arnold, az Udvarhelyszéki RMDSZ ügyvezető elnöke, falugazdász ragadta magához a szót.

Miben segítenek?

Elmondta, mind a 26 udvarhelyszéki községben lesz megállója a programnak, céljuk a gazdák tájékoztatása az aktuális törvénykezésekről, törvénymódosításokról. Ebben az időszakban indul el a kérések leadása a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökséghez (APIA) is, ami szintén egy fontos téma számukra, „Udvarhelyszéken több mint 5.600 gazda van, aki támogatási kérést tesz le, fontos, hogy ezekről a témákról beszélgessünk velük”, magyarázta Sinka.

Fontosnak, megkérdezzék a gazdáktól, hogy a következő fél-egy évre milyen igényeik, problémáik vannak. Konzultálnak velük arról, hogy az újonnan megjelent törvények, törvénymódosítások mennyiben felelnek meg nekik, és ha szükséges, a parlamenti képviselőkön keresztül módosító javaslatokat fogalmaznak meg.

Télen szoktak még képzéseket tartani a gazdáknak, az előző, biogazdálkodás és általános mezőgazdász témakörben tartott sorozat most fejeződik be, lejártak a vizsgák, mondja Sinka.

A tavaszi, nyári és őszi programokkal kapcsolatban, mint a gazdanapok, a későbbiekben fogják tájékoztatni az érdeklődőket, ígérte Sinka.

Van ilyen, meg olyan és amolyan emberük is

Az Udvarhelyszéki RMDSZ és a Székely Gazdaszervezetek Egyesülete mellett a Gazdafórum Karaván állomásain jelen lesznek még az APIA szakemberei, a mezőgazdasági igazgatóság munkatársai (ide tartoznak a de minimis támogatások és a vadkárok ügyei), jelen lesznek még az állategészségügyi igazgatóság szakemberei is.

– Megkértem Fancsali Kálmán kollégánkat, pályázatíró szakembert, szaktanácsadót, társuljon, hogy az újonnan induló pályázati kiírásokról is tudjuk tájékoztatni a gazdákat, mert azt gondolom, hogy ezekkel a lehetőségekkel élni kellene a gazdáknak ahhoz, hogy fel tudják venni a versenyt a nyugati, illetve a Kárpát-medencén kívüli gazdákkal, érvelt Sinka.

A Székely Gazdaszervezetek Egyesületének részéről – ami a főpartnere ennek a rendezvénynek – a falugazdászok vesznek részt a projektben. Udvarhelyszéken hét van belőlük, a sajtótájékoztatón ketten voltak jelen, Máté Boglárka és Fülöp Alpár. Előbbi a Bio Székelyföld Programot viszi több mint 500 gazdával Hargita és Kovászna megyében. A kertészmérnök Fülöp Alpár a növénytermesztésben ad szaktanácsot az udvarhelyszéki gazdáknak.

Lesz gyorstalpaló pályázatokból is

Fancsali Kálmán elmondta, a karaván állomásain ismertetni fogja a gazdákkal, hogy jelenleg milyen pályázati lehetőségek vannak vidékfejlesztés, mezőgazdaság és vállalkozások terén. Lesz egy startup menedzsment program is, tudtuk meg tőle, amely által a vidéki vállalkozásokat élelmiszeripari szempontból is lehet fejleszteni.

– Tehát szó lesz beruházásokról, fejlesztésről, vállalkozások újításáról. Ezek nagy része uniós pályázat. A karaván lehetőséget biztosít arra, hogy időben tájékoztatni tudják a gazdákat, kiszámolni a lehetőségeket, pontszámokat, hogy minél több udvarhelyszéki gazda tudjon pályázni és tudjon fejleszteni, zárta mondandóját Fancsali.

Keresd a növénydokit!

Fülöp Alpár, kertészmérnök, falugazdász idei témaköre a kertészet és a növényvédelem. Már a tavaly elindították az Online Növénydokit az egyesületen belül. Itt tudnak érdeklődni mindazok, akiknek növényvédelemmel kapcsolatos kérdéseik van, a kérdéseket a novenydoki@szekelygazda.ro e-mail címre várják. Ajánlja, hogy akik hozzájuk fordulnak kérdéssel, minél jobb minőségű fotót csatoljanak az ímélhez és próbálják meg minél jobban leírni a körülményeket. Ígéri, hogy csapatuk egy-két napon belül válaszolni fog, és megpróbál segíteni.

A gazdáknak igyekeznek előre jelezni a növényvédelemmel kapcsolatos fejleményeket, hogy elkerüljék a túlzott növényvédőszer-használatot és, hogy időben, minél hatékonyabban tudjanak védekezni. Most például az időjárás előrejelzések szerint a nagy melegek utáni hideg tud károkat okozni.

Próbálják feltérképezni, hogy a gazdák mivel foglalkoznak és célzottan segíteni nekik, elküldeni a számukra hasznos információkat, támogatási lehetőségeket.

A papírmunkát nem csípik a gazdák

Máté Boglárka is falugazdász, az ő szakterülete a biogazdálkodás, „elég komplex feladatom van”, mondja. „2021 óta lendült fel ez az ágazat, amikor a Székely Gazdaszervezet Egyesülete gazdafórumokat tartott a gazdáknak, és ott tájékoztatta őket erről az ágazatról. Jelenleg 507 biogazda van, akiknek segítünk a dokumentációjukban. Leginkább azért ebben, mert tudjuk azt, hogy a gazdáktól ez távol áll, ők dolgozni szeretnek és nem papírmunkázni”, magyarázza.

Azért komplex a dolog, mert három szervezethez/egységhez kell hogy tartozzanak a gazdák, folytatja. Elsőként szerződést kell kötniük egy tanúsító szervezettel, ebből Románia-szerte tizenhárom van, az egyesület jelenleg egy kolozsvárival dolgozik együtt. A második lépés az, hogy a gazdáknak a parcelláikat minden évben iktatniuk kell a mezőgazdasági igazgatóságnál. A harmadik pedig, hogy a kifizetési ügynökségtől, az APIA-tól támogatást kell kérniük ezekre a parcellákra, hogy plusz jövedelmet kapjanak.

„Minden évben van ellenőrzésük az Ecoinspektől, jöhetnek az APIA-tól és a mezőgazdasági igazgatóságtól is. Rengeteg dokumentációt jelent ez. Le kell írják azt, hogy a szénát hol tárolják, mikor szántottak, vetésforgót kell használniuk és olyan vetőmagot, ami nem kezelt, és ezt is le kell dokumentálni.”

Kérdés válaszolatlanul nem marad

– Azt gondolom, hogy mindenféle szakterületet el tudunk vinni a gazdákhoz, illetve ha olyan kérdés merül fel, amire nem tudunk helyben választ adni, elég széles körű a Székelyföldi Gazdaszervezetek Egyesületén belül a szakembergárda, a kollégáink biztosan jönnek megoldási javaslatokkal, zárta a sajtótájékoztatót Sinka Arnold.