Colectiv tragédia: a mai napig nem szolgáltattak igazságot

Hét évvel ezelőtt, 2015. október 30-án ütött ki a bukaresti Colectiv szórakozóhelyen, a Goodbye to Gravity zenekar koncertjén a végzetes tűzvész, amely 64 ember halálát és 163 ember súlyos sérülését okozta. 27 fiatal még aznap éjjel vesztette életét, további 38 áldozat napokkal, hetekkel később halt bele elszenvedett égési sérüléseibe, a füstmérgezés szövődményeibe és a kórházi fertőzésekbe.

A tragédia emlékére vasárnap este több tucat ember gyűlt össze a tragédia helyszínén, az áldozatok fényképét mutatva.

Fotók: Octav Ganea, Pro Tv

Az államelnöki hivatal, a kormány, a szenátus, a képviselőház és az ortodox pátriárka képviselője is koszorúkat helyezett el az egykori klub helyén. Vasárnap déli 12 órától aztán a közelben lévő templom udvarán felállított emlékműnél tartottak emlékmisét.

Nem csak megemlékeztek, tüntettek is

Az elhunytak hozzátartozói, barátai, az emlékezők nem csak megemlékeztek, emlékeztették is a hatóságokat: este az elhunytak portréival a főügyészség épülete elé vonultak, ezzel jelezve, hogy szerintük mai napig nem szolgáltattak igazságot a Colectiv-ügyben, és hogy a kórházi fertőzések, valamint  a tűzvédelmi előírások betartása nélkül működő épületek problémáját hét éve nem sikerült megoldani, több kórháztűz – köztük a ploiesti-i járványkórházban volt azóta.  Annak is hangot adtak, hogy egyes nyilvános létesítmények továbbra is tűzvédelmi óvintézkedések nélkül működnek.

Hány év börtönt ér 64 emberi élet?

A bukaresti törvényszék 2019 decemberében hozta meg az elsőfokú ítéletet, a jogerős bírósági határozatot pedig eredetileg tavaly júniusban kellett volna kihirdetni, azonban különböző procedurális kifogások miatt halasztották ezt. A Colectiv-per tárgyalását 2021. december 21-én zárták le, a bíróság pedig január 3-ra tűzte ki az ítélethirdetést, de azóta további három alkalommal halasztottak.

A megemlékezők az elhunytak portréival a főügyészség épülete elé vonultak. 

Idén május 12-én született meg a döntés négy halasztás után. Az ítéletek többségét a bukaresti fellebbviteli bíróság enyhítette, a leghosszabb büntetést, 11 év és 8 hónapot a klub egyik tulajdonosa, Alin George Anastasescu kapta. A két másik tulajdonos, Costin Mincu 8 évet kapott, Paul Gancea tulajdonos 6 évet és 4 hónapot. 

4 év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bukaresti Ítélőtábla Cristian Popescu-Piedonét, Bukarest 4. kerületének volt polgármesterét (az 5. kerület jelenlegi polgármesterét) a Colectiv klub működési engedélyének kiadásával kapcsolatos hivatali visszaélés miatt. 6 évet és 10 hónapot kapott Viorel Zaharia pirotechnikus, 8 évet és 8 hónapot kapott George Matei és Antonina Radu, a Bukaresti Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU) két tűzoltója, akik a Colectiv klubot ellenőrizték anélkül, hogy a tűzvédelmi szabályok betartására vonatkozó jogi intézkedéseket megtették volna. 

Felmentették az első fokon 8 év börtönbüntetésre ítélt Aurelia Iofciu-t, a városháza kereskedelmi engedélyezési szolgálatának vezetőjét, Larisa Luminița Ganea vezető tanácsost, aki első fokon 7 év börtönbüntetést kapott, valamint Ramona Sandra Moțoc vezető tanácsadót, aki első fokon 3 év felfüggesztett börtönbüntetést és 90 nap közmunkát kapott.

Emellett összesen 64 millió euró kártérítést ítélt meg a bíróság, az áldozatok családjainak mintegy 36 millió euró erkölcsi és anyagi kártérítést kell kapniuk. A kompenzáció 1.000 lej és 1 millió euró közötti.

Film is készült a Colectivről

2019-ben, Alexander Nanau rendezésében forgatták a román-luxemburgi dokumentumfilmet, amely a Gazeta Sporturilor hírlap néhány újságírójának nyomozását követi végig a román egészségügyi rendszer korrupciójáról, amelyet a tűzvész kapcsán tártak fel.

„A film címe a kisbetű ellenére kissé félrevezető lehet: nem is annyira a címadó klubban történt tragédiáról, hanem inkább annak következményeiről, konkrétabban az egészségügyi rendszer működésképtelenségéről, a szálakat felgöngyölítő újságírókról, a korrupt rendszert megöröklő, de csak tehetetlenül szemlélődő, technokrata egészségügyi miniszterről szól. Mindezek ellenére igencsak passzoló cím, hiszen egy ország, egy társadalom kollektív bűnéről van itt szó” – írták róla a februári bemutatója után a Filmtett weboldalán (a teljes kritikát ide kattintva találod).

Arról, hogyan sikerült vissza illeszkednie egy előítéletekkel teli társadalomba a Colectiv-tragédiában megégett Oana-Maria Rotariunak, a tavalyi TedX-en beszélt a közönségnek.

Hírösszefoglaló, Transtelex, Maszol, Agerpres