A földrengések miatt operatív törzset állít a kormány (frissítve)

A Gorj megyében hétfőn és kedden bekövetkezett földrengések után Nicolae Ciucă miniszterelnök elrendelte egy operatív törzs létrehozását a belügyminisztériumban, amely a vészhelyzet esetén működésbe lépő beavatkozási rendszert monitorozza.

A kormány tájékoztatása szerint a miniszterelnök Raed Arafat belügyi államtitkárral, a katasztrófavédelmi főosztály (DSU) vezetőjével és Lucian Bode belügyminiszterrel is beszélt a keddi, 5,7-es erősségű földrengést követően.

Raed Arafattól a kormányfő a vészhelyzetben esedékes beavatkozási műveletek haladéktalan megszervezését kérte.

A belügyminisztérium azonnali sajtótájékoztatót hívott össze.

Frissítés (21 óra 38 perc)

Öt utórengése volt eddig a kedd délutáni olténiai földrengésnek; áldozatok nincsenek – nyilatkozta Raed Arafat az említett sajtótájékoztatón (utólag közölte a Târgu Jiu-i kórház, hogy kisebb sérüléseket szenvedett két személy a kedd délutáni földrengés nyomán: egyikükre vakolat esett, a másik megcsúszott).

Arafat elmondta, a földmozgás észlelése után azonnal tájékoztatták a belügyminisztériumot és a miniszterelnököt, és közben az országos katasztrófavédelmi felügyelőség (IGSU) elindította az ilyen esetekre előírt eljárást, a megyékben elkezdődtek a helyszíni felderítések.

„Minden ország szeretné előre tudni, ha földrengés következik, de ezt nagyon nehéz megjósolni”, fogalmazott Arafat, ugyanakkor nyugalomra és bölcsességre intette az embereket, hangsúlyozva, hogy nem szabad hinni a hamis, félrevezető, manipulatív információknak, amelyek vélhetően terjedni kezdenek majd.

Bízzanak benne, hogy ha mi megtudunk valamit, azt önök is tudni fogják, ha bármiről értesülünk, azt továbbítjuk önöknek, de jelenleg nincs olyan varázsmegoldás, amely lehetővé tenné számunkra, hogy előre jelezzük, ha lesz egy földrengés 10 perc múlva, egy év múlva, 10 év múlva vagy hogy soha nem lesz”, nyomatékosította.

Arafat azt mondta, még lesznek utórengések az elkövetkező időszakban, de remélik, hogy csökken a szeizmikus aktivitás intenzitása.

Az országos földfizikai intézet vezérigazgatója, Constantin Ionescu meglepőnek nevezte a szeizmikus aktivitást abban a térségben, ahol a hétfői és keddi földrengések következtek be, ugyanis mostanig csak enyhe földmozgásokat észleltek a környéken. Arról is beszámolt, hogy mindkét földrengés során két kőzetlemez egymáshoz viszonyított függőleges mozgása történt. A keddi földrengést nem lehet a hétfői utórengésének tekinteni, inkább a „testvérének”, magyarázta a szakértő.

Gorj megyében hétfő délután 5 órakor egy – a Richter-skálán – 5,2-es, kedden 15:16-kor pedig egy 5,7-es erősségű földrengés következett be, majd több enyhébb utórengés követte. Ezekről itt számoltunk be korábban.