A Föld körül forog a Patkó

Ha még nem láttál napelemet akcióban, vagy nem próbáltad az elektromos bringát, most megteheted. Előrehozott Föld napját tartanak az udvarhelyi fiatalok.
Fotók: Gál Előd

Már napok óta ellepték a zöld fiatalok a Patkót, különféle sátorokkal töltötték meg a teret, ugyanis egész hetes rendezvénnyel ünnepli partnereivel a Föld napját az Udvarhelyszéki Ifjúsági Egyeztető Tanács (UIET). A szombatig tartó rendezvény a környezettudatosságról és a megújuló energiaforrásokról szól, a szervezők által felépített zöld chill-sátoron kívül elektromos biciklik, hibrid autó, egy zöld sziget és egy szelektív sátor is helyet kapott a Márton Áron téren.

Habár a Föld napját április 22-én szokták tartani, az időpontváltozást a főszervező cselesen a „Föld Napja Most!” névadással és a „Minden nap a föld napja” szlogennel magyarázta ki. Egy dolgot mégis elszámolták, vallották be nekünk: hiába van egy élő fájuk a tér közepén, még nem rügyezik. Szerették volna a Patkó belsejét egy gyepszőnyeggel is bevonni, de a természet ezt sem teszi lehetővé az év ezen időszakában. Cserébe a felkért kertészet létrehozott egy kis oázist, különféle dísznövényekkel, virágokkal és egy komplett zöldfallal hozzájárulva a rendezvényhez.

A fogadtatás

az apró malőrök ellenére nem mindennapi, egyszerű és nagyszerű. A tér központi részére felállított főhadiszálláson rongyszőnyeggel bevont szalmabálákra ültetnek, autógumiból és flakonokból összetákolt asztalkán kínálják az ehető csészéből iható kávét. A hangulatot és a koncepciót tovább erősítik a sátor oldalaira felakasztott PET-palackok, amelyekbe epret ültettek. „Hátha péntekig kibújik, piacolhatunk egyet” – jegyzi meg nevetve Tornai Szilárd alelnök.

A fejünk fölött instafotókból álló füzérek csüngenek, ezek évekkel ezelőtt készültek egy kampány során, és a természethez köthető alkotásokból válogattak. Arra is ügyeltek, hogy a szórólapok újrahasznosított papírból készüljenek, és a roll-up molinók is használhatóak maradjanak a rendezvény után.

Az ötletgazda az UIET egyik önkéntese, Györfi Antónia, középiskolás diák a Pedában. Ezzel is szeretné nevelni saját magát és mindenki mást a környezettudatos életmódra, szelektív hulladékgyűjtésre, a betondzsungel zöldesítésére.

„Nem az anyagiaktól függ,

hanem sokkal inkább az akarattól” – teszi hozzá Imre Gábor UIET-elnök, aki elárulta, hogy ezt a kisköltségvetésű projektet is pályázati fedezet nélkül sikerült létrehozni, a bevont partnerek támogatásával és a városháza jóváhagyásával. Flakon mindenkinél volt otthon például, s még az emberek is hoznak bőven a Vasszékely mögé elhelyezett konténerekbe. Ezeket laposra fogják taposni, hogy bemutassák az embereknek, mennyivel kisebb helyen férne el, ha odafigyelne mindenki erre az apró részletre.

„Lassan el se éri az ingerküszöböt, hogy baj lesz a Földdel, ha így halad az emberiség, de mi sem tehetünk mást, mint, hogy elmondjuk: súlyos ára lehet, ha ignoráljuk a veszélyeket” – fűzte hozzá az UIET elnöke. A környezettudatosság növelése mellett a már Székelyföldön is elérhető alternatív és megújuló technológiák bemutatása is célja a rendezvénynek.

Elektromos autót a székelyeknek

A zöld minipark egyik fő attrakciója a Toyota hibrid autója, amelyet pénteken mutatna be a forgalmazó cég, így nem volt szerencsénk beleülni, de a házigazdák szerint „olyan halk, hogy nem is hallod, amikor felbukkan”. 40 km/h alatt be se kapcsol a benzinmotor, így a városi közlekedésben alig 3-4 literes fogyasztással kell számolni és speciális töltőállomást se kell keresni, mert elektromos motor öntöltésű, tudtuk meg a csodajárgányról, amely a prémium autók árazásával vetekszik.

Rögtön mellette parkoltak a Haibike márkájú elektromos bringák, amelyeket el is lehetett kérni egy rövid körre. Mi Udvarhely egyik legmeredekebb utcáját, a Szentimrét választottuk tesztpályának, és az eredménytől leesett az állunk. A szokványos biciklihez képest kétszeres sebességgel, huszas átlaggal kapaszkodik felfelé az e-bike, mindezt különösebb megerőltetés nélkül, legalábbis az emberre nézve. Különböző típusok vannak belőle: városi, könnyebb és nehezebb terepre egyaránt gondoltak a német tervezők, akik japán motorral látták el ezeket. Igaz, hogy egy régebbi használt autó áránál kezdődnek az árak, de ha az ember azzal számol, hogy se benzin, se biztosítás, se útadó nem kell hozzá, akkor már érdemes elgondolkodni rajta – ajánlotta termékét a forgalmazó képviselője, Lukácsi Lehel.

Mint kiderült, a zenét szolgáltató laptopja és a hangfalak energiaellátását képes biztosítani az a két napelempanó, amelyet a bringasátor közvetlen szomszédságába helyeztek. Egyenként 300W/h-s teljesítményre képesek, és, ha elég van belőlük, egy egész háztartást el lehet látni a tetőről, ingyen. A panók ára is meglepően elérhetőnek tűnt, és a városból se kell kimenni, ha beszerezné magának az ember.

Kapcsold le, kapcsolódj ki!

A látnivalókon kívül a szervezők egy egész napos programmal is készülnek pénteken. Kézműves foglalkozásokkal hoznák közelebb a kisgyerekekhez és fiatalokhoz a környezettudatos életmódot, bemutatva, az újrahasznosítás „kreatív és végtelen lehetőségeit”, a virágültetést és a mini-kertészkedést a konyhában. Lesz pille-teke és szelektív kosarazás az RDE sátornál, és a cég új igazgatója, Körösfőy Sándor is tart előadást a szelektív hulladékgyűjtésről, többek között.

A Föld Órája mintájára, a „gyertyaóra” alatt szeretnék, ha minden udvarhelyi háztartásban este 9-től 10-ig lekapcsolnák a villanyokat és gyertyát használnának helyette, hogy ezzel is felhívják a figyelmet a takarékos energiafogyasztásra. Több szórakozóhely ígérte, hogy csatlakozik az akcióhoz, a Felső Gében irodalmi órát tartanak, slam poetryvel. A programra itt lehet jelentkezni.

A „Föld Napja Most” projekt utolsó állomása szombaton lesz: egy szemétszedő akció Udvarhelyen és környékén. A Márton Áron téren 13 órakor gyülekeznek, az RDE Harghita jóvoltából kesztyűkkel és zsákokkal felszerelkezve tisztítják meg a patakmedreket, elhanyagolt övezeteket és városrészeket. Regisztrálni ide kattintva lehet.

Főleg diákokra számítanak, hiszen ők nap mint nap átjárnak a Patkón, így értesülhettek az akcióról, és eleve ők képezik a fő célcsoportot. Értesítették az iskolákat, hogy rendhagyó tanórát is tarthatnak a fősátorban, ezzel a lehetőséggel élt is néhány tanár. „Most kell bevonni őket, hogy egyetemistaként, felnőttként már környezettudatosak legyenek” – vallja Imre Gábor elnök, akinek becslése szerint ha legalább 10%-ot sikerül mozgósítani, az már 250 személyt jelentene. „Ha nem gyűlűnk össze ennyien sem, vagy mi csináljuk rosszul, vagy tényleg ennyire passzívak az emberek” – fogalmazott.

A részletes program az ifjúsági szervezet Facebook-oldalán megtalálható.