A férfi, aki rózsákba mártja a fájdalmát

Danyi Zoltán
fotó: Lennart Laberenz, magvető.hu

Egy izgalmas új hanggal, Danyi Zoltán íróval találkozhatunk április 27-én, szerdán 19 órától a Retro Gold étteremben. A rózsákról című, új regényének bemutatkozását Murányi Sándor Olivér kérdező-moderátorként segíti.

A zentai szerző A dögeltakarító című regényével vált ismertté, ezúttal egy rózsakertész életén keresztül tekinthetünk be a kelet-európai emberek kiszolgáltatottságának történetébe, és az arra tett kísérletre, hogy az egyén visszavegye magának a saját történetét, olvasható róla a libri.hu ajánlójában.

– Ha nincs fájdalom, nincs miről írni. A személyes fájdalmak inspirálóak lehetnek egy bizonyos mértékig. A fájdalmat nem tudom átadni másképp, csak ha a képzeletembe mártom, vagy azon átengedem, akkor tudom átadni másoknak. Ugyanis a képzelet az, ami közös. A képzelet által meg tudjuk osztani a fájdalmunkat – mondta Danyi Zoltán az írás és a fájdalom kapcsolatáról honfitársának, Radics Viktória irodalmárnak egy videóbeszélgetésben.

A székelyföldi turné első állomása hétfőn Csíkszeredában volt, kedden délután 18 órától Sepsiszentgyörgyön van a Tein Teahouse-ban, szerdán 19 órától pedig Székelyudvarhelyen lesz.

Legutóbb Tóth Krisztina költÅ‘-íróval és fiával, Szántó Marcell zenésszel találkozhattunk a Retróban. A költÅ‘ Bálnadal című kötetének bemutatójáról itt írtunk.Â